keskiviikko 31. elokuuta 2016

Out with the old

Viime vuoden toukokuussa uusimme kaikista vanhimmat kasvimaamme, kun niissä alkoi olla enemmän ruusun ja horsman juuria kuin hyötykasvien, ja monivuotiset hyötykasvitkin rehottivat niissä vähän liian hallitsemattomina. Tänä keväänä katsoimme muitakin kasvimaita kriittisellä silmällä, sillä niitä aikoinaan perustaessamme teimme sen virheen, että kasasimme laatikot ensin ja maalasimme vasta sitten, mikä jätti lankkujen päät suojatta -> laho pääsi jylläämään. Yhtä lukuun ottamatta kasvimaat olivat siinä kunnossa, että ne täytyy tulevina vuosina korvata uusilla.

Keväällä ostimme 6 kpl lavakauluksia, kun niiden hinta oli pudonnut kolmestakympistä kymppiin. Nyt syksyllä on tarkoitus maalata ne ja sitten keväällä ottaa käyttöön. Niillä saadaan korvattua 1,5 kasvimaata. Mietin jopa niin radikaalia ratkaisua, että vaihtaisin kasvimaiden värimaailman talon seinän mukaan sävytetystä keltaisesta pinkiksi, kun puutarhakeinu ja kukkatikkaatkin ovat pinkkejä, samoin kuin kasvihuoneen sisustus. Ainakin se ilahduttaisi meidän nuohoojaa, joka muisti tänäkin vuonna kehua pihan pinkkiä värimaailmaa.

Eilen poistin jo yhden lahonneen kasvimaakehikon ja siirsin sen tilalle viime vuonna kasatun vesivanerilodjun, joka oli aiemmin huonossa paikassa, sillä Latvian matala innostui rehottamaan sen vieressä niin, että lodju jäi varjoon. Kasasin laatikon pohjalle kompostia ja päälle multaa. Tarkoitus on siirtää siihen toisesta lahokehikosta monivuotiset salvia, timjami, ruohosipuli, ilmasipuli ja rakuuna. Toivottavasti ehtivät alkusyksyn aikana juurtua. Mietin, uskaltaisiko sinne istuttaa myös pätkän minttua, rei'itettyyn ämpäriin vangittuna. Viime talvi nimittäin tappoi meiltä mintut, joten uusille olisi tarvetta, mutta toisaalta pelkona on se, että kohta koko laatikko on pelkkää minttua. Sitten joutuisi elämään ens kesän pelkällä mojitolla ja tzatzikilla...

5 kommenttia:

 1. Hykertelin alkukesästä että sai viime kaamea talvi jotain hyvääkin aikaiseksi kun minttu katosi perunamaalta ja kukkapenkeistä. Pah. Siellä se rehottaa, kukkapenkissä muiden perennojen korkuisena ja leviää raivoisasti. Perunamaalta en ole sitä löytänyt, saksankirveliä kylläkin. Siitäkään ei näemmä pääse kuin dynamiitilla tai ydinpommilla eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä löysin kasvimaiden välistä teidän piparjuurta, jonka olin (omasta mielestä) siirtänyt toiseen paikkaan. Kasvimaiden takaa löytyi siskon vuonna 2004 tuomaa kurkkuyrttiä, jota ei ole varmaan 10 vuoteen näkynyt. On tämä pienviljely erikoista puuhaa :-D

   Poista
 2. Minä löysin tänä kesänä kasvimaalta pinaattilajiketta, joka oli viljelyssä kolme tai neljä kesää sitten. Eikä se ollut siellä päinkään kuin se silloin oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä :-D Onkohan joku myyrä onnistunut sitä säilömään ja levittämään. Ei yhtään haittaisi tuollaiset yllätyspinaatit :-)

   Poista