maanantai 21. marraskuuta 2016

Kuusi kuvaa kesästä -haaste

Puutarhaguruni haastoi kaivamaan kännykän syövereistä 6 kuvaa kesästä, ja mikäs sen mukavampaa näin kammottavan pimeänä ja synkkänä aikana.

Kesän katsotaan alkavan siitä, kun tehdään toivioretki jollekin ihanalle taimitarhalle. Gurun kanssa mentiin perinteisesti Kauppilaan ja vietettiin siellä helteinen päivä. Hiki virtasi, naama punoitti, mutta se ei estänyt ostoskärryä täyttymästä. Oliiviyrtti yhä sinnittelee terassilla, vaikka on jo kokenut -16:n asteen pakkasen. Viimeksi lauantaina sitä hierottiin karitsanviulun kylkeen.

Kesän uutuuksista paras oli jättisuuri kasvihuone, jossa kasvien lisäksi viihtyivät myös kaalikoit ja kirvat. Esikasvaneille kaalikasveille sai jättää hyvästit, mutta paprikat ja chilit tekivät hurjan sadon. Vieläkin tulee avattua kasvihuoneen ovi ja nuuhkuteltua sen tuoksua (pesuaine ja betonilaatta). Antaahan se lupauksen ensi kevään esikasvatuksista.

Toinen uutuuksista oli cucamelon, vähän ehkä turhake, mutta nätti ja hauskan kirpsakka maultaan. Kurkkujen kanssa se jaksoi kasvaa lokakuulle asti ja viehätti isoa joukkoa kimalaisia.

Kasvihuoneen ohella kesän tukikohta on kesäkeittiö, johon kasvihuoneesta ja -mailta kiikutetaan ruokaa kypsennettäväksi. Kuvassa on myös uudella hakettimella tehtyä haketta, jonka rastaat tosin viskoivat urakalla pois. 14 vuotta vanha Misa-keittiömme alkaa tulla tiensä päähän, joten ensi kesänä täytyy ostaa uusi.

Kesän teemaväri oli oranssi, ja yksi sen kannattajista oli Ananas-tomaatti, joka kasvatti jättimäisiä hedelmiä. Maku oli todella makea, hedelmäliha kiinteä ja vähäsiemeninen ja sekin väriltään upean oranssinkirjava. Toinen oranssi oli minipaprika Snackbite orange, joka aloitti satokautensa varhain ja teki hengästyttävän monta hedelmää. Maku oli siinäkin hyvä.

Oransseja olivat nämäkin kauniit Potimarronit. Isossa kasvihuoneessa ne pääsivät hyvään alkuun ja mahtuivat olemaan siellä suojassa kesäkuun alun kylmyydeltä. Eikä kerrota kenellekään, että yksi Potimarron oli jäänyt kodinhoitohuoneessa kaikkien muiden kurpitsojen alle ja mädäntyi... Ens vuonna on pidettävä tarkempaa lukua.
Kurpitsavuodesta tuli hyvä. Viime viikolla paahdoin ja soseutin loput siltä varalta, etteivät ne enää jaksaisi pysyä hyvinä. Mauttomaksi haukkumani Butterbush osoittautuikin todella maukkaaksi, jahka se sai ensin kunnolla kypsyä.

Enää 8 viikkoa esikasvatuksen alkuun. Sitä ennen voisi vaikka vilkaista Sauvajyväsen kesän 6 kuvaa. Jospa siellä vilahtaisi itse Hugh Fearnley-Whittingstall.

3 kommenttia:

 1. Kuukauden kuluttua on talvipäivän seisaus, siitä eteenpäin ollaan jo voiton puolella! (pakkasesta ja lumesta huolimatta)
  Olen jo hahmotellut ostoslistaa seuraavaa Kauppilan reissua varten. Se vaatii kuitenkin sitä ennen ainakin yhden bobcatin vierailun takapihalla, mutta onneksi tässä on vielä aikaa :)

  Tuosta teidän kasvihuoneesta olen kyllä kateellinen, samoin kesäkeittiöstä. Laita etenkin kesäkeittiöstä ensi kesänä lisää kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bobcat kuulostaa siltä, että mukaan lähtee persikka- ja tulppaanipuut ja n. 50 puupionia :-D

   Täytyy kuvata kesäkeittiötä enemmän ens kesänä - siis sillä tavalla, ettei kuvassa ole punakka emäntä ja kerjääviä koiria, kuten viime kesän kuvissa...

   Poista
  2. Hyvä idea! :) Mennään siis pakettiautolla sinne...

   Ryöstän sinulta hyviä kesäkeittiöideoita mahdollista (lue: pakko saada) tulevaa kesäkeittiö/kasvihuonettamme varten.

   Poista