torstai 17. toukokuuta 2018

Kurpitsadisaster vol 109

Helteisen työpäivän iltana viherturaaja suunnisti taas patsastelemaan tiluksilleen. Kivasti kasvimaalla jo itää rucola, sipuli, peruna, papu ja herne, ja onneksi aurinko on lämmittänyt maata sen verran, että jos/kun vielä hallaa tulee, säilyvät pienet sirkkalehdet harson alla luultavimmin hengissä.

Kasvihuoneessa sen sijaan turaaja tyrmistyi: helle oli saanut kurpitsoissa aikaan kukkahädän, joten suurimmassa osassa oli jo nuppineulanpään kokoisia nuppuja. Ärgh >:-/ Itse taimet ovat vasta 10-15 cm, joten kukinta ei tod. ole toivottua, kun se vie emokasvilta turhaan energiaa ja siten vaarantaa sadon.

Kesäkurpitsat häätyivät saman tien kasvimaalle, ja ne kurpitsa-kurpitsat, jotka eivät jo olleet roskiksissa, istutettiin 14 vapaaseen roskikseen (jep, niitä on taas parisen kymmentä). Vielä ei hallanvaaran takia uskalla roskiksia kantaa kurpitseriaan, joten nyt ne on kaikki ahdettuna kasvihuoneeseen. Jollain ilveellä täytyy yrittää pysyä nuppujen kanssa ajan tasalla ja poistaa kaikki kukat, jahka ovat sen kokoisia, että ne saa suht vaivatta irti. Toivottavasti kurpitsat älyävät sen jälkeen kasvattaa itseensä kokoa, ennen kuin rupeavat uudestaan hedelmöimään.

Taitaa olla ensimmäinen kerta, kun kurpitsasato uhkaa nyykähtää liikaan lämpöön. Viime kausina on saanut tottua ihan päinvastaiseen.

Viikon laihdutusvinkki: kannattaa etäpäivänä pitää ulko-ovia auki. Hyvässä lykyssä sisälle lehahtaa talitiainen, joka majoittuu uhkaavasti jääkaapin tuntumaan. Jää lounastauko pitämättä, kun ei uskalla mennä tirppaa hätyyttämään. Lisäksi tirppa tarjoaa oivan tilaisuuden jumppaan, kun saat rätin kanssa kurkottaa kakkalänttejä katonrajasta, verhoista, kahvinkeittimestä, pöytäliinasta ja lattialta.

1 kommentti:

  1. Apua, olisiko siis syytä nyppiä kukat kurpitsoista? Olen ollut tyytyväinen, että kukkia on ilmaantunut hyvissä ajoin, enkä ole ollenkaan ajatellut, että se vie voimaa itse kasvilta. Mutta nyt kun tarkemmin ajattelee, niinhän se tietysti on. Mulla taitaa kaikki, sekä kesä- että talvikurpitsat tehdä jo nuppuja.

    VastaaPoista