sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Pitkät perjantait ja tavoitteet

Pääsiäinen vaihtui jouluun
Niin ne koronan aallot iskivät tänne Kangasalan perämetsiinkin, ja henkilöllä on edessä 2,5 kk pitkiä viikonloppuja, kun perjantaisin pitää olla lomautettuna. Ihan hirveästi ei harmita, koska eletään kohta parasta puutarha-aikaa (jahka tuo lumentulo viimeinkin loppuisi! Normaalisti Pirkanmaalla alkaa terminen kevät maaliskuussa, mutta kohta ollaan jo huhtikuun puolivälissä, eikä keväästä ole tietoakaan), mutta voi jeeveli, mikä byrokratia taas alkaa! Pitää ilmoittautua työttömäksi ja lähettää sen satamiljoonaa lippulappua joka paikkaan. Järjetön härdelli.

No, onpahan sitten enemmän aikaa saavuttaa koronaeristyksen tavoitteet: otsatukan kasvattaminen pois, vanhan huulirasvan ja hajuveden käyttäminen loppuun. Voi vaikka istua sohvalla tukkaa kasvattamassa ja turautella hajuvettä ylleen.

Säästä huolimatta kasvihuoneessa on jo täys rähinä päällä. Kesäkukkakylvöt ovat itäneet, samoin peruna, timjami ja salaatti. Kaalikasvit ovat jo niin isoja, että ne pitäisi koulia omiin potteihinsa, mutta kylmä ilma pitää puutarhurin sisätiloissa ja multasäkit jäässä. Kurkut, kurpitsat ja maissit menivät kylvöön viime viikolla. Vielä pitäisi basilikaa kylvää ruukkuun, mutta sitä ei voi tehdä ennen termistä kevättä, koska basilika ei kylmässä kasva. Tomaatit, chilit ja paprikat ovat käyneet vasta pariin otteeseen kasvihuoneessa, kun kylmä ilma tai raivoisa tuuli ovat olleet esteenä (saman kohtalon koki pyöräily: haaveilin, että tehdään töiden jälkeen pieniä pyörälenkkejä, jotta saadaan rapakunto kohotettua, mutta eihän tuolla tarkene).

Lämmintä keliä odottavat myös vanhat kasvimaalaatikot, jotka pitäisi kunnostaa ennen toukokuun kylvöjä. Osa niistä oli jo pahasti lahonnut, joten uusiakin laatikoita tarvittaisiin, jahka niille ensin keksisi paikan. Vanhaan lokaatioon olen ajatellut perustaa kompostikeskittymän, johon tulee sekä kasvikompostorit että ruokakompostori, jotka ovat nykyisin liian hankalasti tavoitettavissa rehottavien kirsikoiden takana.

Että vois se kevät jo viimeinkin alkaa!

4 kommenttia:

 1. Hyviä suunnitelmia,jotka pitävät kyllä lomautuspäivät puuhakkaina!

  VastaaPoista
 2. Mulla on sama otsatukan kasvattaminen pois tavoitteena. Aloitin sen kylläkin jo viime kesänä, mutta kun otsahiusten pituus on laskettu ennemmin milleissä kuin senteissä niin tämä vähän kestää. Edellisestä kerrasta onkin aikaa 40 v, eli ei tätä nyt kovin usein ole joutunut tekemään.

  Meillä ei ole lomautuksia ainakaan vielä , töitä on vaan niin paljon, ettei mitkään ajat meinaa riittää. On jäänyt pihatyöt ja palstatyöt tekemättä. Pääsiäislomakin mennyt laiskotellessa, ei ole ollut intoa palstalle jossa kaikki on hajoitettu ja rikkaruohot kasvaneet koko talven. Jos sitä vaikka vappuna jotain saisi aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sain otsatukkakirittäjän. Yritin pari kesää sitten kasvattaa tätä, mutta turnauskestävyys loppui.

   Meillä on pihatyöt kirjaimellisesti jäissä, kun maa on vielä tukevasti roudassa.

   Poista