torstai 30. huhtikuuta 2020

Kylvöt tehty!

Näin sitä ihminen autuuksissaan unohtaa asioita. Katselin pihalla miten sieltä täältä nousi jotain kasvia ja mietiskelin, että mikähän tuo oikein on. Kyllä se vuohenputki sieltä viimein mieleen putkahti. Ainakaan tämä ”talvi” ei ole sitä kurittanut, kun näyttää suorastaan kukoistavan joka paikassa.

Viime viikolla alkuviikosta tasoittelin kasvimaiden pintaa ja totesin, että multa on jo sula ja lämmin. Vaikka olin ajatellut viettää perinteisen vapun kasvimaakylvöjen parissa, päätin aikaistaa kylvöt siltä varalta, että tämä jo 7 kuukautta kestänyt lokakuun sää pyryttää vappuna lunta. Siemenet, perunat ja sipulit menivät multiin, mutta varuilta peittelin ne paksuilla kerroksilla harsoa. Terminen kevät kun ei ole vieläkään alkanut Pirkanmaalla - eilen tuli 3-4 cm lunta ja tänä aamuna oli -7C.

Syyskylvöt vähän jännittävät, sillä vielä ei mitään näy – ei edes valkosipulin piippoja. Kyllä harmittaa isosti, jos ei tänä kesänä saada oman maan valkosipulia. Mutta eipä ole mikään ihme, jos tässä ikuisessa lokakuussa on kylvöt lähteneet jossain vaiheessa itämään ja sitten pakkanen on nitistänyt ne.

Kasvihuoneessa melkein kaikki kukoistaa, mitä nyt yksi kurkuntaimi otti osumaa pakkasesta, kun kuplamuovi oli pudonnut sen päältä, eikä yksikään Butterbush-kurpitsa ole itänyt. Muut kurpitsat siirsin jo isompiin potteihin, ja sama on kohta edessä esikasvaneilla pavuilla.

Paprikat ja chilit on vielä törkeän pieniä. Saas nähdä tuleeko niistä lainkaan satoa. Tomaateista suurin osa on todella hailuja hujoppeja, joten ne pitää saada piakkoin kasvihuoneeseen loppusijoitukseen. Onneksi ihmisellä on alkamassa ensimmäinen kesälomaviikko, joten aikaa riittää mullan roudaamiseen paikasta A paikkaan B. Lisäksi pitäisi rakentaa uusi kompostiasema, hakettaa satamiljoonaa oksaa ja kunnostaa muutamat, vanhat kasvilaatikot.

Tontin perukoilla oleva, talon rakentajilta aikoinaan jäänyt valtava viemäriputki innoitti miettimään, josko raksavastaava saisi siitä sahattua pätkiä, joita voisi käyttää kylvöihin. Kauniitahan ne eivät ole, mutta eipä se maassa makaava putkikaan silmiä hivele. Johonkin tontin nurkkaan ne voisi asetella ryhmäksi, mutta sillä tavalla, että pysyvät piilossa julkisuudelta.

Sitten ruvetaankin suunnittelemaan kesän kukkaostoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti