perjantai 18. maaliskuuta 2022

Kylvö-överit

 

Mihinkäänhän ei tähän aikaan kaudesta mitään enää mahdu, mutta kun katse osui saunassa majaileviin, varastoon viemistä odottaviin kylvökippoihin, ja maaliskuun lokerossa siemenlaatikostossa oli jostain syystä hervoton määrä kukkien siemeniä, päätin yhdistää nämä 2 ja laittaa muutamahko zinnia ja asteri esikasvuun. Enemmänkin olisin laittanut, mutta multa loppui kesken (taas!).

Normaalisti esikasvatan kesäkukat loppusijoitusruukuissaan kasvihuoneessa, mutta vielä on siihen ihan liian kylmä, eikä ruukkuja edes saisi kuskattua kasvariin kaiken tuon lumen ja jään läpi. Lumi ja jää on myös syynä kylvövermeiden saunottamiseen, sillä varaston oven edessä on edelleen meikäläistä kainaloihin asti ulottuva, katolta pudonnut lumi- & jääkasa, joka kätevästi estää sekä varaston ovelle pääsyn että sen aukaisemisen, joten mitään ei saa varastoon vietyä. Eilen Kangasalan vesilaitos ilmoitti, että vesimittarit vaihdetaan parin viikon päästä etäluettaviin, joten toivomme, että asentaja on sekä ketterä että hoikka, sillä vesimittari sijaitsee kyseisessä varastossa. Ja katolla on edelleen valtava määrä lunta ja jäätä odottamassa putoamistaan oven tukkeeksi. Vaihtoehtoisesti toki sää voisi muuttua helteiseksi ja sulattaa lumet.

Kaalikasvit kävin jo kylvämässä kasvihuoneeseen, sillä viime viikonloppuna aurinko lämmitti kasvihuonetta sen verran, että sain muovitettua kylvöhyllyköt. Ja kun vauhtiin pääsin, kylvin kasvihuoneeseen myös salaattia ja retiisiä. Ehkä myös muutaman samettikukan (32 kpl). Kaipa kaikki nuo kukat johonkin kesällä mahtuvat kasvamaan – myös se setti sipulikukkia, joihin katse osui vahingossa Tokmannilla.

Vaikka nyt on ollut hienoja, aurinkoisia päiviä, ei lumen takia ole päässyt vielä viemään esikasvatteita päivähoitoon kasvihuoneeseen. Järkeilinkin, että esikasvattamisen suhteen ei pitäisi tuijottaa kalenteria, vaan lumen määrää. Runsaslumisina talvina kannattaisi esikasvatus aloittaa kuukautta myöhemmin kuin normaalisti, niin ei tarvisi tuskailla ylikasvaneiden rimpuloiden kanssa.

Keittiön ikkunalla talvehtinut Cream fantasy -chili alkaa kohta kukkia :-0 Vielä loppuvuodesta kyseinen yksilö oli rehevä ja runsas, mutta sitten se alkoi kuolla oksa kerrallaan. Yksi oksa jäi sinnittelemään ja nyt siitä puskee uusia alkuja ja kukkia. Eilen huomasin, että Creamin vieressä majailevissa kaffirlimeissä (en sano limetti; on se sen verran ruma sana) oli järkyttävä määrä vihannespunkkeja, mutta toistaiseksi ne eivät onneksi näytä vaihtaneen majapaikkaansa Cream-reppanaan. Olispa se hurjaa, jos saisi jo alkukesästä omia chilejä :-0

Larsvikeniltä tuli meili, että din order är packad och skickas nu, joten seuraavaksi kasvihuoneeseen menee peruna.

2 kommenttia:

  1. Sunnuntaiksi on luvattu +15 astetta lämpöä. Ajattelin myös alkaa miettimään retiisin kylvöä isoon kasvariin. Viime vuonna kylvin maaliskuun lopulla ja toukokuun alussa korjasin jo kummasti satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan sun upeat retiisit viime vuoden toukokuulta - siksi laitoinkin nyt retiisit kylvöön :-)

      Poista