maanantai 7. maaliskuuta 2022

Se aikaisesta keväästä

 

Raksavastaava kävi reilu viikko sitten lapioimassa lunta pois kasvihuoneen vierestä, koska lumivallit ylettyivät jo yli kasvihuoneen katonharjan, joten katolta ei saanut enää lunta harjattua pois ilman isompia manöövereitä. Samalla rupeamalla raksavastaava myös lapioi kasvihuoneen oven edustan puhtaaksi ja sai nakuteltua jäätä pois liukuoven kiskolta sen verran, että pääsin kampeamaan itseni kasvihuoneeseen. Kovasti oli routa edelleen keikutellut kasvarin lattiaa, mutta muuten kaikki näytti olevan kunnossa.

Seuraava haaste olikin vetää vatsaa sisään ja ujuttautua varaston ovesta sisälle, sillä katolta pudonneen lumen takia ovi aukenee vain osittain. Mutta kun halusin saada esikasvatushyllyköiden muovit paikoilleen. No, muovit kyllä sain varastosta kasvihuoneeseen, mutta keli on edelleen niin kylmä, että muovit jämähtivät saman tien koviksi koppuroiksi, eikä niitä saanut levitettyä hyllyjen suojaksi.

Vaan eipä tuolla ole väliäkään. Vielä ei ole kevään tuntua ilmassa, ja kamala lumimyräkkä on luvattu ens yöksi, joten täytyy jaksaa himmailla kaalikasvien esikasvatuksen kanssa ja tyytyä hoivaamaan tomaatintaimia. Tavistomaatit ovat jo suurimmaksi osaksi isoimmissa poteissa, mutta kirsikkatomaatit vasta sirkka-asteella. Leijonankidat terhakoituvat ihan silmissä, ja kelloköynnökset kasvavat sellaista vauhtia, että tulen olemaan pulassa niiden kanssa ennen kesäkuuta. Täytyy keksiä jonkinlainen tukisysteemi niille, jotteivät ala kietoa itseään toisiin taimiin.

Sen verran on hangen pinta huvennut, että huomattiin meidän lähteelle tapahtuneen jotain talven aikana. Toissa kesänä lähteen pinta oli kuivuuden takia matalalla, mutta jopa viime kesän helteissä se pysyi normitasolla. Ihan loppukesästä vesi muuttui hernekeitonvihreäksi. Nyt näyttää siltä, ettei lähteessä enää ole vettä lainkaan (rusakko kylläkin kävi laittamassa kuopan pohjalle papanan). Toivottavasti lähde vielä palautuu ennalleen, sillä se on koti sammakoille ja vesiliskoille. Eikä tuollainen ammottava monttu ole mikään kaunistus pihassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti