tiistai 16. elokuuta 2022

Satokatsaus: paprikat ja chilit

 

Chilien suhteen mentiin tänä vuonna hitusen metsään. Oda ei ollutkaan chili vaan ohutkuorinen paprika. Maultaan kuitenkin ihan hyvä, joten heitettiin Odat grilliin ja syötiin lisukkeena (on olemassa kaksi lisäkettä: hiuslisäke ja umpilisäke. Ruuan kanssa tarjotaan lisukkeita). Archibosta meillä oli kaksi tainta. Toisen hedelmät oli peukalonpään kokoisia ja toisen 3 cm:n pituisia. Fataliilta sanottiinkin, että lajikkeen kehitys on vielä alkutekijöissä, joten taimissa voi olla variaatiota. Kumpikaan taimi ei ollut lainkaan tulinen. Muutaman Archibon pilkoin tomaattikastikkeeseen, mutta olivat niin pieniä ja täynnä siemeniä, että heitin kasvit ulos kasvihuoneesta ja kompostiin.

Cream fantasyä oli neljä tainta, kun en hennonut laittaa yhtään tainta pois alkukaudesta. Cream fantasyhän tekee ämpärikaupalla hedelmiä, joten nyt saadaan hiki hatussa vääntää chilikastikkeita, etikkasäilykkeitä ja pilkkoa loput pakastimeen. Mutta ei haittaa, on se niin maukas chili ja tulisuusasteeltaan sellainen, että meikäläinenkin voi sitä pienissä määrin syödä. Chef löysi hyvän chilikastikkeen ohjeen, johon tulee tukkokaupalla korianteria, ja Cream fantasy teki kastikkeesta sen verran miedosti tulisen, että sitä voi huoletta turtsata antamaan makua ruokiin ilman isompaa tuskaa.

Ilmaissiemenenä saatu Pretty purple on tulisuudeltaan Fataliin asteikolla 7 (Cream fantasy on 3), joten en ole uskaltanut sitä edes maistaa - etenkään sen jälkeen kun chef huohotti vartin haukattuaan pienen palasen. Pretty purple on todella pieni chili, joten sen kanssa saa ähertää tuntikausia, jotta saa siemenet pois. Tästäkin meillä on kaksi tainta, jotka on selkeästi eri lajiketta: toinen on pyöreä kuin puolukka ja toinen taas suippo. Tulisia kumpikin.

Paprikoista oli tänä vuonna uutuuslajikkeet. Croatian seedsiltä tilasin Siberian bonusin, joka onkin todella satoisa, oranssi paprika. Kuoreltaan kummallisen kova, mutta maultaan erinomainen. Fataliilta sain oranssin Naranjan, mutta se ei ole vielä ehtinyt kypsyä, eikä ole niin satoisa kuin siperialainen serkkunsa. Instagramin kautta sain keltaisen suippopaprika Zazun siemeniä saatesanoilla "itää yli 100%". Kuten tekikin :-D Laitoin siemenet itämään sen verran myöhään, etten uskonut Zazun ehtivän kypsyä, mutta tuolla se kasvihuoneessa tekee aivan järisyttävän suurta satoa ja alkaa jo kellastua. Maku on todella hyvä, makea ja voimakas.

Paprikoita tulee sen verran, että pakastimeen saadaan niitä reilusti. Niitä on helppo sieltä heittää keittoihin ja patoihin, ja maku säilyy erinomaisen hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti