sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Luottotuote

 

Jouluna puhuttiin siskon kanssa, ettei meillä kummallakaan ole luottotuotteita, siis niitä, joita ihmiset hehkuttaa mediassa aina käyttävänsä: tukkatuotteita, kosmetiikkaa, brändejä. Kumpikin meistä tykkää kokeilla, ja vaikka hyvä löytyisikin, ei sitä kuitenkaan useaa kertaa peräkkäin hanki.

Ehdin vähän aikaa sitten nostalgisoida vanhan blogini parissa ja hymähtelin viherturaajan tuskastelua mauttomien kurpitsalajikkeiden kanssa. Niin sitä kuitenkin yhtäkkiä löytyi Potimarron ja viimeisimpänä ihastuksena Musquée de Provence. Vaikka muitakin on näiden ohella tullut kokeiltua, nämä kaksi tulivat jäädäkseen; luottokurpitsat.

Sen innoittamana rupesin miettimään onko kasvimaalla/-huoneessa muitakin luottotuotteita, ja onhan niitä. Kurkuista Iznik on varmaan sellainen, jota tulee aina kasvatettua. Hyvän maun lisäksi se on erittäin satoisa kurkku. Viime vuonna sain testattavaksi suippopaprikan Zazu, ja jos sitä tulevaisuudessa siementarjonnasta löytyy (ainakin näkyy olevan siemenkauppa.comissa; täytyy hamstrata), löytyy sitä myös meidän kasvihuoneesta. Jakaa samat fiitserit Iznikin kanssa: hyvä maku ja muhkea sato.

Tomaateissa luottolajike on iki-ihana Sungold, ja jos Black russiania vielä löytyy, ostan sitäkin, nimestä huolimatta. Tomaatti on kuitenkin niin moninainen kasvis, että siitä mielellään kokeilee uusia lajikkeita. Sen tosin olen oppinut, että mustahkoa väriä sisältävät ovat mauttomia, samoin kuin päärynän malliset, joten niitä on jo kokeiltu tarpeeksi.

Luottopensaspapu on Ferrari ja luottolehtikaalina sekä Emerald green että Red russian. Pre-brexit sai vielä ostettua Alan Titchmarshin nimikkokorianteria (ihmisellä voi siis olla sellainenkin), joka oli suurilehtinen ja voimakkaan makuinen. Salvioissa parasta on ihan perusversio. Muissa tuppaa olemaan kitkerä sivumaku. Kyssäkaaleista paras on Delikatess weisser.

Mutta välillä käy kuten luottochilin Cream fantasyn kanssa: sitä vaan ei enää löydy mistään ja on aloitettava uuden luottolajikkeen metsästys. Onneksi kanssapuutarhurit jakavat kokemuksiaan lajikkeista, niin ei tarvitse pelkästään arvailujen varassa olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti