perjantai 30. joulukuuta 2022

Nyt on trendi 2023 kohdillaan

 

Yrttiguru Jekka McVicar iloitsi Instassa, kun the Royal horticultural society oli nimennyt yrtit yhdeksi ensi vuoden puutarhatrendeistä. Ja mikäs sen hurmaavampi trendi! Yrttejä on helppo kasvattaa, lajeja ja lajikkeita riittää, pörriäiset rakastavat yrttejä, ja omassa pihassa kasvaneissa yrteissä on huomattavasti enemmän makua kuin kaupan versioissa.

Hassusti joku Instassa kommentoi, että hän kyllä kasvattaa yrttejä, mutta ei osaa käyttää niitä. No, koristeenakin ne toki on nättejä, mutta mikä on sen helppokäyttöisempi raaka-aine kuin yrtit. Niitä voi silputa ihan mihin ruokaan vaan ilman sen isompaa vaaraa, että maut alkavat riidellä. Yrtit sopivat myös keskenään hyvin yhteen, minkä todistaa meidän kesäherkkumme halsterikala. Sen sisuksiin, sitruunaviipaleiden päälle, kasataan iso keko puutarhasta löytyviä yrttejä: rakuunaa, minttua, tilliä, sitruunaverbenaa (= sitruunalippia), basilikaa, timjamia, oliivi- ja curry-yrttiä, persiljaa, korianteria, lipstikkaa, salviaa, rosmariinia, kirveliä… Kyllä, rakastan kasvattaa yrttejä ja syödä niitä.

Viime kesän löytö oli Kurjen puutarhan luomuyrtit. Siellä Visa vinkui pariinkin otteeseen, sillä sieltä löytyi kaikkea ihanaa, kuten esimerkiksi kiinansipuli ja tulinen oregano, joka oli todellakin nimensä mukainen. Täytyykin merkata kalenteriin viikko 15, koska silloin aloittavat yrttien postittamisen. Oispa jo se!

1 kommentti: