torstai 7. helmikuuta 2013

Speck-hauki ja persiljapesto

Viime aikoina ollaan yllättäen törmätty tuoreeseen kalaan markettien tiskeillä - jopa ihan edellispäiväiseen. Niinpä pakastimessa on taas jos jonkinlaista kalanyssäkkää, sillä mikä sen helpompi arkiruoka kuin kala: voi-öljyseos pannulle, kala siihen päälle paistumaan ja vähän suolaa pintaan. Jos haluaa hifistellä, niin sitten pippuria, sitruunaa tai valkoviiniä mukaan.

Paikallismarketissa oli vintage-kirjolohien lomassa pari päivää vanhaa haukea, joka lähti saman tien ostoskärryyn (3 päivässä menee raja. Sitä vanhempaa kalaa ei pysty ostamaan edes äärimmäisessä hädässä). Kun kaapissa oli nahistuvaa persiljaa ja Stockalta löydettyä, hyvää speckiä, kehittyi mielessä visio speck-muruilla ja persiljapestolla ryyditetystä haukifileestä.

Niinpä lähdin koirien kanssa metsään. Chef sillä välin kävi hakemassa Alkosta Fernwayn sauvignon blancia, laittoi viinin hankeen jäähtymään, paahtoi speck-viipaleet rapsakoiksi, hieroi persiljan öljyn kera morttelissa, paistoi hauen, teki salaatin, kattoi pöydän, kokosi annoksen ja otti kuvan. Ai, miten niin hyvää palvelua? Kyllä minä sen viinin kaadoin laseihin. Ihan on tasa-arvoa se.

8 kommenttia:

 1. Hauki on kyllä tosi hyvää... ja toi palvelu erityisen vaikuttavaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän pelkäsin, kun ahneina ostettiin isot haukifileet, että tuliko ostettua liian puisevaa kalaa. Mehevinä nuo kuitenkin säilyivät öljyn, voin ja Noilly pratin syleilyssä :-)

   Poista
 2. Tuoretta kalaa? :-o Menitkö halimaan kalatiskin henkilöä silkasta liikutuksesta?

  Mä haluan olla teidän pihalla, kun lumi sulaa. Sieltä hangestahan voi löytyä vaikka mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei halittu, vaan lähinnä oltiin suu auki, kun myyjä puhui viimeisestä käyttöpäivästä, eikä pyyntipäivästä. Kuulosti siltä, että kalat oli pyydetty tulevaisuudessa :-D

   Hanki on hyvä cooler. Mitään muut hyvää siinä ei sitten olekaan. Sulais jo!

   Poista
 3. Anteeksi maalaisuuteni, mitä on speck? Suoraan Maahantuojalta Laadukkaita Pumppuja Ammattikäyttöön kertoi Veijo Google.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laadukas pumppu tietysti olisi aina tarpeen, mutta tällä kertaa hauki sai seurakseen iltalialaista, parmankinkun tyyppistä, mutta savustettua, lihasiivua. Siinä ei ole sitä mädän lihan sivuhönkäisyä, mikä parmankinkusta ja prosciuttosta helposti löytyy, eikä se ole niin savuisaa, että peittäisi muita makuja.

   Poista
 4. En ole kyllä noita hönkäisyjä havainnut, vaikka tässä on ihan kokonaisenkin parmankinkun ääreen päässyt veistelemään. Kirjaimellisesti. Onko tämä sitten joku saksalainen tai itävaltalainen versio? Nimestä voisi jotain sellaista kuvitella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni Pohjois-Italiasta, mutta myös jotain itävaltalaista versiota olen ostanut.

   Poista