maanantai 11. marraskuuta 2013

Ullan uusi lelu

Luigi on jo vuosia himoinnut keittiöön yrtinkasvatushärpäkettä talvikuukausiksi, mutta jostain syystä olen ollut skeptinen moisten gadgettien suhteen. Tietysti suolainen hintakin on hirvittänyt - satasella ostaa aika monta ruukkua basilikaa.

Tänä syksynä markkinoille tuli Fiskarsin Kitchen Garden, ja jostain selittämättömästä syystä se heti ensimmäisestä lehtimainoksesta lähtien puhutteli puutarhuria. Kuvissa se tosin näytti mitättömän pieneltä.

Viikko sitten pääsin viimein käpistelemään moista härpäkettä ihan livenä Chef & Sommelierissa, ja kun Sasu vannoi ja vakuutti laitteen olevan hyvä, pistin Kitchen Gardenin tilaukseen. Übersuolaisesta hinnasta huolimatta, siis. Ja heti, kun olin omani Iittala storesta tilannut, huomasin pömpelin olevan Stockan verkkokaupassa 20 € halvempi. No, Iittalasta sain yllättävän hyvää palvelua, sillä pömpeli oli kotikeittiössä jo saman viikon perjantaina.

Pömpelin keskellä on siis tuommoinen ledipuikko, joka antaa kasveille valoa (ja puutarhurille kirkasvalohoitoa). Pömpelin (konepestävään!) alaosaan kaadetaan vettä ja sen päälle laitetaan yrttiruukut. Paketissa on mukana 2 tukiruukkua ja niihin kapillaarimatot, jotka imevät kasvien juurille vettä. Kaupan yrttiruukkuja tuonne mahtuu 5-6. Läpinäkyvässä kuvussa on liukuovi, joten kastelu ja sadonkorjuu hoituu vaivatta.

Itsellä on kolmenlaista kokeilua pömpelissä menossa: kuukauden verran keittiön pöydällä vesilasissa lojuneet ja lehtiään anteliaasti ruoanlaittoon luovuttaneet basilika ja salvia saavat kokeilla toipumista; landcress (joku lehtevä krassi) ja timjami koekaninoivat pömpelikasvatusta siemenestä; ja kaupan basilika ja ruohosipuli näyttävät kuinka pitkään jaksavat sinnitellä elossa. Nekon (Neon?) lannoitteella ravitsen kokeiluja, sillä tuskinpa noissa kaupan ruukuissa liiemmälti ravintoaineita on enää jäljellä.

Puutarhakausi siis hyvässä lykyssä jatkuu, ja jos tuo pömpeli oikeasti toimii, ens syksynä voi jo hyvissä ajoin aloittaa siemenkasvatuksen tai sitten tehdä kuten Sasu ja lapsata kasvimaalta yrttejä pömpeliin talteen. Jännittävää!

6 kommenttia:

 1. Näyttää terhakkaalta tuo sun kupusakki! Pääsispä itsekin tuollaiseen kupuun talven ajaksi.

  Jos sulla on pari säkkiä Nekoa, niin ne on sitten Neon kaksi.

  VastaaPoista
 2. Tuo on kyllä ihan avaruuslaitteen näköinen (hienolla tavalla). Minä ostin alkuvuodesta Kekkilän kasvilampun keittiön pöydälle ja sillä on pärjätty. (Paitsi rosmariini, joka kuivasta ja aurinkoisesta kotimaastostaan huolimatta on joka kerta ollut ihan karrella, kun olen lampun alla yrittänyt) Basilikat tykkäävät !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, tarviikin siirtää rosmariini tuosta härpäkkeestä kauemmaksi.

   Poista
 3. Minäkin olen ihaillut tuota, mutta toistaiseksi kyllä hinta hirvittää niin, että en ole ostanut, vaikka mieli olisi tehnyt. Mielelläni kuulen kuinka se toimii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinta oli kieltämättä huimaava, ja Premium-mallissa jopa 250 €!
   Lupaan laittaa statustietoa talven mittaan :-)

   Poista