tiistai 7. lokakuuta 2014

Chilikastike

Todella mahtavaa, että kasvimailta saa vielä satoa, vaikka syksy tekee kovasti tuloaan. Meillä on ollut meneillään vimmattu säilöntä jo useamman viikon. Vaikken olekaan mikään hc chiliharrastaja, on sillä ollut aina tärkeä paikka ruoanlaitossa. Joten kun puutarhavastaava oli hankkinut keväällä Espellettechilin siemeniä, oli oma chilikastike no-brainer.

Nyt on tullut kokeiltua pariakin erilaista kombinaatiota ja tässä mietteitä niistä

- paprikaa ja chilejä (siivottuna siemenistä ja sisäseinistä)
- tomaattia (valinnainen)
- pari valkosipulinkynttä
- etikkaa
- sokeria (käytin tummaa muscovadoa)
- yrttejä (valinnainen)
- hieman vettä (nestettä yhteensä sen verran, että höyrystyminen on hyvin käynnissä)

Annetaan muhia kannen alla höyryssä kunnes paprikat (ja muut ainekset) pehmenevät. Ajetaan sauvasekoittimella kastikkeeksi. Annetaan muhia vielä lisää, että nestettä haihtuu ja koostumus on hyvä. Tarkistetaan maku. Etikan ja sokerin tasapainon kukin voi säätää mieltymystensä mukaan.

Kuvassa on ensimmäisen kastikkeen koostumus. Mukana siis monia eri tomaattilajikkeita ja Shison yrttiä. Valmista kastiketta tuli noin 2-3 dl. Kastike onnistui todella hyvin, ja voin sanoa, että se oli parempaa kuin mikään kaupan kastike (esim sriracha). Toisella kerralla en käyttänyt juurikaan tomaattia enkä yrttejä. Tällöin espelletten "savuisuus" tuli mahtavasti esiin ja kastike oli erilaista kuin ensimmäisellä kerralla, mutta aivan yhtä hyvää. Vähän kuten entinen kollega sanoi "Tämä jatkoon!".4 kommenttia:

 1. Erinomaista, kiitos ohjeesta! Pitää pistää ensi viikolla kastike porisemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeiltiin yhtä settiä myös paprikan kanssa, mutta se pehmensi tuota makua ihan liikaa. Tomaattien kanssa oli hyvää, ja samoin ilman tomaatteja :-)

   Poista
 2. Hyvänen aika, parin viikon päästä rapujuhlat ja tarkoitus oli tapas-pöytä laittaa esiin alkupaloiksi, siihen sitten pulled beefiä tms patongin päälle ja kastike oli mietinnässä. Jospa tätä kokeilisi, valmissooseja ei käytetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, pulled beefin kanssa tämä olisi varmasti taivaallista!

   Poista