keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Sadonkorjuumuhennos

Tässäpä mukava tapa käytellä kauden viimeisiä juureksia ja kasviksia. Olen nyt väsännyt tätä ohjetta ainakin kolmella eri tavalla ja lopputulos on ollut aina hyvää. Ja mikä parasta ohje on helppo.

Seasonal Stew:
- 400-500 g lihaa (melkein mitä vaan, itse käyttänyt hirven kylkeä, naudan sisä- ja paahtopaistia)
- n. 500 g kasviksia ja juureksia (kurpitsa on aivan loistava, mutta palsternakka ja paprikat käy mainiosti)
- 1 sipuli
- 4 dl hyvää lientä (kasvis, kana tai lihalientä)
- 1-2 dl tomaattikastiketta (omatekemää)
- valinnaisesti sokeria ja/tai valkoista balsamicoa (etikan voi korvata sitruunamehullakin) 
- vettä
- suola, pippuri
- tuoretta chiliä
- persilja
- muut mausteet (olen käyttänyt mm curry- ja -'ras hanout'-sekoituksia hyvällä menestyksellä, kurpitsan kanssa käy myös kaneli hyvin)

Silppua sipuli, ja pistä kuullottumaan kasariin. Jauha tai viipaloi liha pieneksi. Mitä huonompaa ruhon osaa, niin sitä pienemmäksi. Viimeksi tein paahtopaistista, niin jätin isoiksi suikaleiksi. Sipuli pois ja liha paahtumaan, että neste haihtuu pois ja liha saa vähän väriä. Sipulit mukaan kasariin. Lisää pienehköiksi palasiksi leikatut sadon antimet, anna paahtua hetki sekoittaen ja lisää liemi ja tomaattikastike. Lisää suola ja mausteet. Annetaan muhia kannen alla noin puoli tuntia. Tsekkaa välillä ettei neste lopu. 10 min ennen loppua tarkista maku. Tässä vaiheessa voi myös lisätä happoa ja tai sokeria, mikäli kasvikset ja juurekset eivät enää tässä vaiheessa syksyä ole niin maukkaita tai makeita. Persiljaa ja mietoa chiliä päälle. Helppoa ja hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti