perjantai 25. syyskuuta 2015

Savukalakeitto

Kauppa yllätti tarjoamalla 2 päivää vanhaa taimenta, joten sellainen päätyi ostoskärryyn, kun oli jo jonkin aikaa tehnyt mieli savukalaa. Töihin lähtiessään chef tilasi etätöissä olevalta rouvaltaan savutaimenta ja hasselbackan perunoita, ja niiden oheen tekaisin vielä tomaatti-paprikasalsan, kun kasvihuone edelleen pullistelee tomaateista, paprikoista ja chileistä.

Savustuspöntön loppusavut hyödynsin laittamalla Espelettet savustumaan ruokailun ajaksi. Sen jälkeen ne pääsivät kuivuriin pöhisemään. Talossa on huumaava savuchilin tuoksu.

Savukalan jämät päätyvät meillä useimmiten pizzaan, pastakastikkeeseen tai munakkaaseen, mutta muistelin, että oltiin joskus tehty hyvää savukalakeittoa. Siitä inspiroituneena kirmasin kasvimaalle ja otin mukaani perunaa (Pink fir apple), purjon, lehtikaalta (Nero di Toscana), persiljaa ja tilliä. Näistä ja sipulista, valkosipulista, valkoviinistä ja Puljongin kalaliemestä väkäistiin kokoon maistuva soppa.

Chilit tuottavat hyvää satoa, mutta Espeletteä ja Trinidad perfumea lukuunottamatta eivät ehtine kypsyä. Trinidad perfume (kuvassa tuo minipieni keltainen) on kyllä hassu chili. Scovilleja on 0-500, joten se ei ole lainkaan tulinen, vaan maistuu makean kirpakkaalta. Melkoinen turhake, koska jää kooltaan peukalonpäätä pienemmäksi. Tulipahan kuitenkin kokeiltua.

3 kommenttia:

 1. Tuo kalan tuoreusasia on sellainen mitä moni ei ajattele, "sehän on tuoretta kun on kalatiskissä". Voi olla viikonkin vanhaa. Ei, eikä sitä Norjan lohta voi myydä tuoreena. Mut tämäkin on se vakioaihe marista ainakin itselläni. Omalta kalakauppiaalta tilasin jo maanantaina huomiseksi merianturaa ja langustinia. Enpä saanut. Pitää sitten tyytyä kampelaan ja tiikerirapuihin, tai oikeastaan niiden pyrstöihin. Savukalaa kyllä sain viikolla työkaverilta, vähän oli mennyt kuivakkaaksi mutta hyvä muuten, eritoten suola oli kohdallaan. Savustaa nyt ei itse kykene, ei liene parvekkeelle sopivaa puuhastelua. Hyvän näköisiä nuo chilit, ovatkos kovinkin hotteja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä puistatti, kun kollega meni hakemaan marketista lohta susheihin, eikä ymmärtänyt ollenkaan, miksi kauppiaalta pitäisi erikseen pyytää tuoretta kalaa. Harva ymmärtää mikä ero on raa'alla ja tuoreella kalalla. Käsittämätöntä, että yli viikon vanhaa kalaa saa edes myydä.

   Oikeastiko sieltä saa langustinia? Ne vihersimpukat jo herätti kateuden, saati sitten langustinit!

   Espelettet ovat semmoisia medium-hotteja; muut mun kasvattamani chilit täyin mietoja. Tykkään chilin mausta, mutta en tulisuudesta.

   Poista
  2. Saa. Hallin erinomainen Herkkunuotta ottaa tukusta ihan mitä vaan haluaakin itse tehdä, pitää vaan ennalta tilata. Nyt vaan ei ollut tukussakaan ollut näitä mitä tahdoin. Kohta menossa hakemaan jotain muuta niiden sijaan.

   Poista