perjantai 8. toukokuuta 2020

Plantaasi viljelysvapaan jäljiltä

Keski-iän ylitys alkaa ihmisellä tuntua. Tämä viikko on ollut viljelyslomaa, ja joka paikkaa kolottaa. Ensin haettiin peräkärryllinen multasäkkejä, sitten lapoin 900 litraa multaa kasvihuoneen roskiksiin. Seuraavaksi kyykin laittamassa tomaatit, paprikat ja chilit loppusijoituspaikkoihinsa. Ja kun sekään ei muka riittänyt, poljettiin kylmiltään Kangasalle ja takaisin. Viimeisessä mäessä täytyi jo taluttaa pyörää.

Iso projekti oli myös kuvassa näkyvä kompostiasema, joka on luova sekoitus tontilla lojuneesta kattopellin palasta ja vanhan kasvihuoneen harkkoperustuksesta. Tulivatpahan jämäpalat hyötykäyttöön, ja nyt on helpompi hoitaa komposteja, jotka ennen sijaitsivat kirsikkapuun uumenissa ja kasvihuoneen takana.

Vanhat kasvilavat purettiin viime syksynä ja tällä viikolla ne kunnostettiin uusiokäyttöön. Samalla niiden pohjalle sai tyhjennettyä kompostorin, joka pääsi uudelle paikalleen.

Lomaviikko on onneksi ollut aurinkoinen ja melko tuuleton, joten parempi puolisko on saanut vaihdettua kasvihuoneen rikkinäisiä pleksejä.
Melkoinen ero laadukkaalla ja luokattomalla (= kattoluukku) kennolevyllä
Äsken käytiin kastelemassa kasvimaat, ja siellä jo itää perunat ja retiisit (ja vuohenputki...). Syyskylvöistä ei näy muuta kuin parit valkosipulin piipot, eikä ihme, kun talvi oli mitä oli. Varmaan siemenet alkoivat itää mullan alla ja pakkanen nitisti idut.

Mutta hei, mennääs kasvihuoneeseen!
Mullipöydällä kasvaa kiinankaali, kyssäkaali, cavolo nero, rucola ja sinappi. Timjami talvehti ruukussa!
Taimihyllyissä on suippo-, puna- ja parsakaalta, papuja, maissia, yrttejä ja salaattia.
Chilit ja paprikat itivät huonosti, eivätkä kasvaneet mihinkään suuntaan, mutta ehkä ne tuosta piristyvät. Etualan peruna on jo melkoisen muhkea. Takaosassa "kasvavat" kurkut, joista osa sai täkyä pakkasesta ja osa ei vaan idä kunnolla. Pitäisi oppia olemaan ostamatta Impectan siemeniä, kun niiden kanssa ei mikään onnistu.
Tomaatitkin ovat vielä hailuja, mutta kyllä niissä kunnon vihreääkin näkyy. Kameleonttilehti talvehti jo toistamiseen. Kurpitsat itivät hyvin.
Kesäkukat taitavat kukkia ennen kuin päästään kesään asti :-D
Taas ollaan tässä vaiheessa, ettei kasvihuoneessa mahdu liikkumaan. On se vaan mahtavaa :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti