tiistai 2. toukokuuta 2023

Orvokkigate


Ei olisi pitänyt valittaa Bauhausin pliisunvärisistä orvokeista, sillä nyt orvokkeja ei ole missään. Tokmannilta haettiin multakuorma ja samalla silmäilin orvokit. Niitä oli pieni pöydällinen ja kaikki valkoisia. Viikon päästä ei ollut enää niitäkään, joten kätevä emäntä suuntasi Rustaan. Siellä oli pienikukallisia, oranssi-violetteja amppeleita kärryllinen ja pari six-packia pienikukallisia keltaisia. Ei siis mitään, mikä olisi sytyttänyt. Missä kaikki suurikukalliset ja värikkäät? No, Tampereen keskustassa asuva sisko tietysti lesoili nähneensä Opuntiassa voimakkaanpinkkejä orvokkeja, mutta sitä näköjään edelleen on niin 80-lukulainen, ettei vappubrunssin jälkeen tullut mieleenkään käydä katsomassa onko Opuntia vappuna auki. Koska oishan se ollut.

Toisaalta hyväkin, etten orvokkeja ole vielä saanut, sillä tänään oli lumi maassa, ja koko viikoksi on ennustettu niin hyytävän kylmää säätä, ettei orvokit siitä selviäisi. Eikä niitä voi kasvihuoneeseenkaan laittaa yöksi turvaan, kun kasvari on tupaten täynnä. Siirsin tomaatit, chilit ja paprikatkin kasvihuoneeseen, joskin ovat vielä pienissä esikasvatusruukuissaan, kun keli on liian kylmä niiden siirtämiseen loppusijoituspotteihinsa. Alkoivat sisällä olla jo niin säälittävän hailuja, ettei niitä enää uskaltanut huonossa valossa pitää.

Sähköstä maksetaan edelleen järkyttävää hintaa (aiemmin koko vuoden sähköt ovat olleet tonnin luokkaa; nyt 4 kk:n sähköt 1673 €, kiitos vaan, Helen), mutta siltikin sähkölämppäri puhisee kasvihuoneessa – tänään jopa keskellä päivääkin, kun on niin järkyttävän kylmä. Onneksi en valkannut tätä viikkoa kesälomaksi, sillä en olisi tarjennut edes ikkunoita pestä. Ens viikon pitäisi olla paljon lämpimämpi, tosin ennusteet ovat näyttäneet jo pitkään aina seuraavalle viikolle lämpenevää. Ei oo lämmennyt.

Kasvimaat odottavat vielä kylvämistä. Siemenet ja muistiinpanovälineet ovat lähtökuopissaan kodinhoitohuoneessa, mutta taitaa mennä kylvö viikonlopulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti