perjantai 1. joulukuuta 2023

Esikasvatusta yhdellä jalalla

 

Kolme työläppäriä ovat vaihtuneet tähän näkymään
Siskon kanssa kässämessuilta tullessa huokailtiin, että oispa aikaa käsitöiden tekemiseen. No, niinhän siinä kävi, että kumpikin sai mitä tilasi, tosin ei niin hehkeään tyyliin. Iltalenkiltä palatessa, juuri ennen kotiporttia, tein kaksoiskärkisalkowin ja pyllähdin jalkateräni päälle, joka - lääkärin sanoin - vääntyi kuin tiskirätti. Seuraavana päivänä työterveyden kautta Acutaan ja sieltä pinkin kipsin kanssa kotiin odottelemaan leikkausaikaa. Koiven saa laskea sydämen tason alapuolelle kuulemma vain vessassa käynnin ajaksi, joten nyt sitä sitten maataan urakalla erinäisissä lokaatioissa. Onneksi tuli sitä ennen hankittua ne langat kässämessuilta, ladattua e-reader täyteen kirjoja ja ostettua 5 kpl palapelejä. Eiköhän näillä koipi saada kuntoon.

Mutta koska tänään avataan joulukalenterin eka luukku, täytyi konkata kyynärsauvojen varassa (yllättävän hankalaa!) kodinhoitohuoneeseen ja laskea koipi alas sen verran, että sai sen ekan luukun avattua. Miten se olikin niin täynnä :-0 Muistiinpanojen mukaan kasvariin saa keväällä laittaa 6 kpl chilejä ja 6 kpl paprikaa, mutta kun niitä chililajikkeita on 12 kpl... No, aloitetaan helpoimmasta:

Paprikoita on Siberian bonus, oranssi ja paksukuorinen, eikä kovinkaan satoisa, sekä Zazu, oranssi suippopaprika, joka on hurjan satoisa ja makea. Munakoison Wild boar siemeniä on vielä kamala kasa, mutta laitetaan nekin nyt esikasvuun. Tällä reseptillä tekemäni munakoisosäilyke on yllättävän hyvää.

Sitten ne chilit, aloitetaan Fataliin ilmaissiemenistä:

 • Aji flor morado on kuulemma kaunis violetteine kukkineen ja hedelmät parhaita pikkelöityinä tai kuivattuina.
 • Cabai kerintin on käkkärä chili Indonesiasta ja sopii jopa ulkona kasvattamiseen. Eipähän vie tilaa kasvihuoneesta.
 • Trepadeira werner tekee pieniä, kirsikan kokoisia hedelmiä ja mahtuu kasvatettavaksi ruukussa. Ei vie tilaa tämäkään.
 • Sangriaa taidetaan kasvattaa vain ulkonäön vuoksi, joten menköön pihakoristeeksi sekin.
Entäs ne oman rahan chilit:

 • Cream fantasyä oli vielä muutama siemen jäljellä, mutta hankin sitä lisää, koska sitä ei ole ollut muutamaan vuoteen saatavilla.
 • Aji mangoa Fataliin Jukka suositteli kasvatettavaksi, jos ei Cream fantasyä löydy. Hedelmäinen ja satoisa chili.
 • Sugar rush stripey oli viime vuoden ulkonäköhankinta, sillä onhan se hurjan kaunis. Ja hurjan hyvän makuinen, joskin myös hurjan tulinen.
 • Sugar rush amarillo päätyi ostoskoriin, koska se kuuluu sugar rush -perheeseen ja on vähemmän tulinen kuin stripey.
 • Aji fantasy stripey on tämän vuoden ulkonäköhankinta, mutta myös sen makua kehuttiin, ja tulisuusaste on maltillinen 4.
 • Jalapeno lemon spice oli paremman puoliskon toive. On kuulemma kovasti kehuttu lajike, eikä liian tulinen tämäkään.
 • Rocato sopii savustamiseen, joten sitä testataan tänä vuonna.
 • Aji Guyana oli viime vuoden kokeilu. Hurjan satoisa ja melkoisen tulinen chili, joka on päätynyt paremman puoliskon chilisooseihin.
Nyt pitäisi sitten vain odotella, että kaikkien töiden ja kotitöiden lomassa paremmalla puoliskolla on aikaa hakea esikasvatusvermeet varastosta ja kantaa multapussit kodinhoitohuoneeseen. Eksoottista kokeilla esikasvatusta koipi ojossa.

3 kommenttia:

 1. Vai sillä tavalla 😂 Et sitten yhtään saanut hillittyä. Mullakin on Aji Fantasy Stripey odottelemassa, ulkonäön vuoksi. Tuo jalapeno tuntuu kiinnostavalta, pitäisi ehkä itsekin kokeilla. Ja voi kurjuus, kun sillä tavoin menit pyllähtämään. Tsemppiä toipumiseen ja esikasvatuksiin.

  VastaaPoista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Näköjään en ollutkaan kirjautuneena tähän uuteen koneeseen, joten kommentti tuli anonyymina. En todellakaan saanut itseäni hillittyä, ja keittiön ikkunalla on vielä talvehtimassa yksi Aji mango ja yksi Sugar rush stripey... Huhtikuussa on siis edessä raivoisa karsiminen :-D Kiitos tsempeistä, niitä nyt tarvitaan. Maanantaina leikkaus ja sitten vasta toipuminen lähtee käyntiin.

  VastaaPoista