lauantai 20. syyskuuta 2014

Kaudella 2014 opittua

Potimarron x 4, Marina di Chioggia x 2 ja öljykurpitsa
Karua, mutta meteorologien mukaan alkaa olla se aika, jolloin katselemme kasvukautta 2014 taaksepäin. Vielä toki kasvimaa puskee juureksia ja varsiselleriä, ja kasvarissa tomaatit, chilit ja paprikat punastelevat täyttä häkää, mutta pakkaset alkavat olla niiden uhkana.

Mitä tällä kaudella opittiin? Broccoli (se parsakaali, joka tekee pieniä kukintoja) ei ehdi tehdä satoa ainakaan näillä leveysasteilla. Muutama pieni floretti saatiin ruokapöytään. Calabrese (se parsakaali, joka tekee ison, muhkean kukinnon) sen sijaan tekee satoa hienosti, joskin parhaimpaan kaalimatoaikaan.

Ildi on turhaketomaatti. Tekee niukan sadon, on jauhoinen tekstuuriltaan ja mitäänsanomaton maultaan. Sungoldin ykkössijaa ei horjuta mikään.

Potimarron on kurpitsojen Sungold.  Isojen megakurpitsojen sijaan kannattaa kasvattaa pikkukurpitsoja, jotka ovat todella satoisia ja kypsyvät nopsaan, ja ovat käteviä ruuanlaitossa.

Espelettestä tulee mahtavan makuista chilikastiketta. Vaikka se on tulinen chili, on se kastikkeessa suht. maltillinen, eikä sen tulisuus kumuloidu suussa.

Limebasilika on hyvää ja kestää kylmää & kosteutta paremmin kuin tavisbasilika.

Rosmariini pystyy sinnittelemään talven yli hengissä sisätiloissa, kunhan sitä kastelee runsaasti.

Varsiselleriä voi kasvattaa siemenestä, vaikka se niin turhauttavalta tuntuukin, kun siemenet ovat minipieniä. Varsiselleriä voi myös pakastaa sellaisenaan.

Perunoitakin voi pakastaa! Jahka ensin esikeittää niitä muutaman minuutin.

Sipulia täytyy kokeilla ens vuonna, kunhan kasvattaa sen harson alla, jottei toukat iske kimppuun.

Pensaat on PAKKO leikata ens keväänä. Muuten ei mahdu puutarhassa kulkemaan.

Toukokuussa voi olla +30 C = mikään ei idä.

Juhannuksen jälkeen voi tulla lunta = mikään ei edelleenkään idä.

2 kommenttia:

  1. Näitä on ihan huippua lukea! Ja olin minäkin tyytyväinen potimarroniin, sain niitä 3, yksi vielä odottaa jotain hyvää reseptiä. Minäkin olen alkanut hahmottamaan mielessä millainen satokatsaus on tulossa (=ankea). Löysin sentään lampaankääpiä mökiltä, niin että niistä saa enemmän kuin yhden ruuan (ehkä muutaman). Ja kun muita marjoja ei tullut, niin poimimpa sitten pihlajanmarjoja. Sellainen vuosi.

    VastaaPoista