lauantai 8. elokuuta 2015

Sadonkorjuuloma: sipulit

Kesäloma oli pakko pitää kahdessa pätkässä, joten ajoitin toisen osan sadonkorjuuaikaan. Tosin a) sato on myöhässä ja b) lupaavat niin lämmintä keliä, että akkainlehti ja virkistävä valkoviini kiehtoo enemmän kuin hellan ääressä hyöriminen... No, loma ja YT:t loppuvat samaan aikaan, joten voi olla, että siellä hellan ääressä ehtii hyöriä myöhemminkin.

Pitkästä aikaa kitkin kasvimaat ja totesin, että sipulien varret ovat pitkin maata. Piti turvautua puutarhaguruun, joka kertoi, että joo, nyt on aika nostaa sipulit.

Valkosipuleista toinen lajike ei tuottanut juuri mitään, mutta toinen teki pari miehekkään kokoista sipulia. Siltikään ei sadon kanssa päästy lähellekään normaalia. Täytyy ens kuussa paneutua lajikkeisiin huolellisemmin, jottei tarvitse turvautua kaupan valkosipuleihin, joissa yleensä on inha kellarin maku.

Keltasipuli teki kiitettävän sadon ja ainakin näyttää toukattomalta. Voisikin kohta paketoida pari kappaletta rosvokuoppaan karitsanviulun viereen.

Guru ylisti hopeasipulia ja lähetti pussillisen siemeniä. Osan esikasvatin ja osan kylvin suoraan kasvimaalle. Esikasvatetut olivat huomattavasti muhkeampia kooltaan, mutta maku oli pienissäkin ihana. Eikä toukkia näkynyt.

Aina sanotaan, ettei halpisvihanneksia, kuten peruna, porkkana ja sipuli, kannata kasvattaa itse, kun niitä saa kaupasta halvemmalla. Mutta on se maku ihan toista maata. Kun viime vuonna saatiin gurun sipuleita ja tungettiin ne grilliin, ei voinut kuin huokailla, miten makea vihannes sipuli tuoreena on. Kiva saada samanlaista namia omastakin pihasta.

2 kommenttia:

  1. Toiset ne vaan lomailee... no itse varasin viikon kalenterisarakkeeseen 43. Sipulit muuten on aika isoja tänä vuonna ainakin itsellä, en vielä tohdi niitä ylös kaivaa kun lämmintä piisaa. Perunat, annabelle, ovat kyllä onnettoman pieniä vieläkin. Ensi vuonna sitten ihan uudet kujeet tuonne pellollekin, tämä vuosi on jo suurimmaksi osaksi menetetty. Härkäpapua kyllä puskee ihan julmetusti ja isoimmat palot ovat pitkiä ja paksuja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä perunat pääsivät ihan varkain kasvamaan hervottoman suuriksi. Pakko alkaa niitä sadonkorjata, kun varret rupeavat lakastumaan. Härkäpavun paloissa on yllättävän vähän papuja. Liekö pölyttyneet huonosti.

      Poista