maanantai 17. elokuuta 2015

Sadonkorjuuloma: tomaatit

Pakko myöntää, että pakastimessa on vielä pari litraa viimevuotista tomaattikastiketta, vaikka sitä ollaan kovasti käytetty padoissa, pizzoissa ja keitoissa. On näköjään täysin mahdotonta kasvattaa pieni määrä tomaatteja.

Marmande alkoi kypsyä ensimmäisenä, kannoillaan Sungold ja Moneymaker. Muutama Tigerellakin on kypsynyt ja se on tosiaan hyvin mauton tomaatti. Chef hölväsikin sitä chilikastikkeeseensa, kun ei Tigerellaa kannata tuoreena syödä.

Tänä vuonna tomaatit tuntuvat olevan ennätyssuuria, vaikka Ailsa Craigia lukuun ottamatta kaikkia lajikkeita olen kasvattanut aiemminkin. Alkukaudesta lannoitin tomaatteja Burgon & Ballin luomulannoitteella ja loppukaudesta luomulla hevosenkakkapelletillä. Ehkä lannoitus on osunut hyvin kohdalleen.

Kun ei tuoreena ehdi kaikkia syödä, täytyy turvautua tomaattikastikkeen keittoon. Aiemmin laitoin kastikkeeseen sokeria ja etikkaa, mutta nykyään luotan tomaattien omaan happoon ja makeuteen. Mausteeksi saavat vain hitusen suolaa ja paprikajauhetta ja kourallisen basilikaa.

Ekstrapakastin alkaa täyttyä jo kovaa vauhtia. Viikon aikana on tullut pakastettua 4 ämpärillistä perunaa, 3 pellillistä lindströminpihvejä ja 6 litraa viinimarjamehua.

3 kommenttia:

 1. Minulla on toinen vuosi peräkkäin etten saa tomaattia. Viime vuonna sentään tuli ehkä kilo, tänä vuonna saattaa olla ettei tule ainoatakaan tomaattia. Kasvatin niitä hyvällä menestyksellä vuosikausia, ja nyt on sitten kaksi tälläistä vuotta peräkkäin. Mietin jo tosissaan, että jaksanko nähdä vaivaa ensi vuonna. Kun ei kerran kasvihuone mahdu pihaan, niin tässä sitä ollaan. Muistelen nyt vaan kaiholla niitä vuosia kun keitin niistä RUMISTA tomaataista kastiketta litrakaupalla. Ja niitä kauniita oli vielä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet aika sissi, kun olet saanut kasvatettua tomaatteja taivasalla. Ei onnistuisi meidän kylmällä tontilla sitten mitenkään.

   Poista
 2. Meille on tulossa vihdoin tomaatteja, mutta pahoin pelkään että halla ehtii tuhota osan sadosta. Nyt vasta ovat kypsymässä - ja tietenkin kaikki yhtä aikaa.

  VastaaPoista