tiistai 1. maaliskuuta 2016

Niljakas pottipäivä

FMI lupasi täydellisen aurinkoista päivää, joten valmistauduin viettämään mukavia ulkoiluhetkiä koirien kanssa metsässä. Jotenkin sitä edelleen tällaisina post-Erkki-Nystén -aikoinakin vielä vilpittömästi luottaa suomalaiseen meteorologiaan. Päivähän oli sitten niljakkaan kylmän kostea ja harmaan sumuinen. Ei auttanut kuin hakea varastosta pottipino ja alkaa tehdä kevättä potittamalla esikasvatteet.

Chilit itivät odotetun huonosti, eikä ihme, sillä kasvualusta oli melkoisen viileä, kun ei aurinko ole aikoihin päässyt multaa ikkunalaudalla lämmittämään (note to sisters: ostakaa mulle taimilaatikon lämmitysalusta 50-vuotislahjaksi. Maksaa about 30 € rautakaupassa). Paprikoista California wonder ja Snackbite orange olivat tehneet hyvin tainta, mutta Bullhorn mix vain kolme huitulaa. No, eiköhän 12 paprikan tainta ole kahdelle ihmiselle tarpeeksi...

Tomaatitkin olivat itäneet niljakkaan kylmässä kasvualustassa huonosti, joskin huomasin selkeästi eron vanhojen ja uusien siementen välillä: uudet itivät 100%.  Tomaattien taimissa oli myös paljon sirkkalehtiviallisia yksilöitä, siis sellaisia, joiden toinen sirkkalehti oli epämuodostunut.

Tsekkasin samalla, mitä voisi ensi viikon talvilomalla laittaa esikasvuun ja huomasin, että kirsikkatomaateista jäljellä oli vain Sungoldia ja sitäkin vain muutama siemen. En nyt varsinaisesti muita lajikkeita kaipaakaan, mutta jos Sungold itää yhtä huonosti kuin näköjään kaikki siemenet tänä talvena, niin pulassa ollaan (pakastimessa tosin on vielä varmaan 6 litraa viimevuotista tomaattikastiketta, joten ei me ehkä nälkään kuolla ilman kirsikkatomaatteja). Pitänee vilkaista markettien siemenvalikoimaa, josko siellä jotain maukasta kirsikkatomaattia olisi. Ja taimimultaa tarvii ostaa säkkikaupalla lisää.

2 kommenttia:

  1. Minä idätän chilit kylppärissä lattialämmityksen päällä, laitan purkkiin vettä ja styroksin kellumaan siihen. Lämpö pysyy suht tasaisena, ja itävyys ok. Nyt n. viikossa oli puolet itänyt, ja lopuista puolet tehneet jo vähän juurta. Tänään laitoin kahdeksan chiliä ruukkuun, ja kylvin vielä kuusi uutta lajiketta vaikka ei pitänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy ens vuonna kokeilla tuota sun styroksimenetelmääsi, kun meillä pelkkä kylppärin lattialämmitys ei tuo toivottua tulosta.

      Poista