torstai 30. kesäkuuta 2016

Kasvimaat kesäkuun lopussa

Hallasta, huonosta itämisestä ja ituja nyppivistä naakoista huolimatta kasvimaat ovat lähteneet mukavasti kasvuun. Härkäpavut kukkivat kovasti, vaikka niitä jouduin kylvämään uudestaan moneen otteeseen naakkojen takia. Herneessä on jo palkoja tulossa, ja salaattia saa kerätä päivittäin leivän päälle ja lisukkeeksi. Tilli, persilja ja korianteri ovat myös ruuanlaittokunnossa.

Valkosipulisato jää harmittavan pieneksi. Viime vuoden satoa saatiin nauttia toukokuulle asti, mutta syksyllä istutetuista kynsistä suurin osa joko mädäntyi sateissa tai kärvähti tammikuun pakkasissa. Todella harmi, sillä oma valkosipuli päihittää selvästi kaupasta saatavat.

Tämä kasvimaa aiheutti alkukesästä harmaita hiuksia, kun mikään ei tuntunut itävän tai sitten iti todella laikukkaasti. Naakat napsivat sokeriherneiden alut maasta ja halla kurtisti ruusupavut. Kylvin lähes kaikki lajikkeet porkkanasta fenkoliin uudelleen, ja nyt viimeinkin kasvavat normaalisti. Satoa ei tästä häkkyrästä saada vielä aikoihin, paitsi korianteria, joka taitaa ruveta kohta kukkimaan. Täytyykin tilata chefiltä viikonlopuksi cevicheä, niin saa hölvättyä korianterit siihen ja kylvää sitten uusia.

Uutta perunaa ollaan jo saatu, sillä donkkasin keväällä yhden siemenperunan ämpäriin ja laitoin kasvihuoneeseen. Ihan OK:n makuista Colombia oli, mutta hitusen turhan mautonta ja jauhoista. Sopi kuitenkin grillattaviin kalanyytteihin, kun se sai uida valkoviinissä ja voissa ja samalla se suurusti liemen mukavan pehmeäksi.

Mozart-peruna alkaa kohta kukkia, joten pääsemme pian sitä maistamaan. Kumpikin harmitteli juhannuksena, kun ei älytty kaivaa muutamaa Mozartia esille ja upottaa rosvokuoppaan karitsanviulun kanssa. Mozartin kun pitäisi olla hyvä uuniperuna (tarkoittaakohan uuniperuna roasted potatoa?).

Kaalilaatikoista en laita kuvaa, sillä kuvassa olisi vain reikiä, toukkia ja satamiljoona kirvaa >:-/ Eilen kävin taas kaalilaatikot läpi, eikä voinut kuin ihmetellä sitä toukkien määrää. Harmi, kun ei meidän vakio kesävieras punarinta viihtynyt keväällä pihalla sen vertaa, että olisi pesän tehnyt. Punarinta kun on tehokas öttiäisten hävittäjä. Täytyy nyt luottaa kirjosieppoon (eli mustavalakiaan kärvästempaajaan), joka on onnistuneesti pesinyt kahdessa pöntössä. Tuntuu napsivan kärpästen lisäksi myös toukkia.

2 kommenttia:

 1. Kaalit ovat tosiaan surkeita, tulee mieleen se muutaman vuoden takainen kaalikoi-invaasia, tämä vuosi taisi olla vielä pahempi. Mietin jo että mitähän laittaisi kaalien tilalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole koskaan ollut tällaista määrää kaalikoita. Ihan hirveä katsoa aivan rei'illä olevia kaalinlehtiä. Kun otin parista kaalilaatikosta harsot pois, väheni toukkien määrä, kun linnut pääsivät asialle. Täytynee luopua harsoista nyt kokonaan.
   Yhdestä laatikosta otin kaalit pois ja laitoin hernettä, pinaattia ja retiisiä tilalle.

   Poista