torstai 16. kesäkuuta 2016

Kurpitseria 2016

Pari kuukautta kurpitsat jaksoivat viihtyä kasvihuoneessa, mutta sitten alkoivat kietoutua toisiinsa ja tomaatteihin, joten tuli häädön aika. Häätö tosin venyi viikolla, kun joka yö oli hallanvaara, mutta viimein meteorologitäti lupasi, ettei halloja enää tule. No, seuraavana yönä oli vain +4, mutta mainiosti nuo siitä selvisivät harson alla.

Kurpitsaroskiksia on tasan 20 kpl, joten tiedän mitä meillä syödään ens talvena. Isoja kurpitsoja on vain 2: Marina di chioggia ja spagettikurpitsa. Loput ovat joko Potimarroneja tai sitten minikurpitsoja, joiden kätevyyteen ihastuin jo muutama kasvukausi sitten. Eniten tietysti odotan Potimarronien kypsymistä (muutama peukalonkynnen kokoinen alku on jo tulossa), sekä kesän uutuuksia Small sugar ja Butterbush, joista ensimmäinen on kuulemma yltiömakea ja jälkimmäinen butternuteja tuottava pensas. Ei olisi 70-luvulla ala-asteella uskonut, että joskus sitä oikein odottaa saavansa kurpitsaa. Oli ne etikkaliemeen tapetut kurpitsakuutiot sen verran kammottavia.

Butterbush
Kesäkurpitsojen osalta kävi tuuri. Esikasvatetut Rolet (joka ei sitten ollutkaan kesäkurpitsa, vaan minikurpitsa), Patty yellow ja Patty green nyyksähtivät hallan kourissa, enkä tiedä tuleeko niistä enää mitään. Harmittelin, sillä kasvihuoneessa oli vielä 2 muhkeaa kesäkurpitsaa jäljellä, mutta olin ehtinyt luvata ne kollegalle. Laitoin pari Patty yellowta esikasvamaan varmuuden vuoksi, mutta kurpitsojen häädön aikana huomasin, että kaksi Hooliganiksi laputettua kurpitsaa olivatkin Lungo di Firenze -kesäkurpitsaa. Ehdin jo luulla, että Lungon siemenet ovat niin vanhoja, etteivät jaksa enää itää, mutta itämättömät olivatkin Hooliganeja. Ei aavistustakaan, missä vaiheessa laput ovat menneet sekaisin, mutta parempi näin. En ole mikään erityinen kesäkurpitsafani, mutta ovat ne ihan mukava lisä kesän salaatteihin ja wokkeihin.

Jotta totuus ei unohtuisi, laitetaan loppuun vähän inhorealismia.
Kasvimaan kesäkurpitsat näyttävät tältä. Mukana myös rikkaruoho.
Sadepäivä Kangasalla: popcorn-lodju melkein piripintaan täynnä lehtokotiloita >:-/

2 kommenttia: