maanantai 8. toukokuuta 2017

Ildi koe-eläimenä

Naked gardening day jäi tältä vuodelta väliin ja sen sijaan vietettiin toppatakki gardening daytä. Kirjosieppo ja västäräkkikin kävivät pihalla vain kääntymässä ja totesivat, että ei helkkarissa täällä pysty kukaan asumaan. Toki grillikausi avattiin ja istuttiin hanurit hileessä kesäkeittiössä syömässä särkipihvejä.

Kasvihuoneessa sen sijaan on kasvukausi jo käynnissä, ja kurpitsoja ja kaalikasveja saa joka päivä siirtää isompiin potteihin. Toivottavasti ne vielä joskus pääsevät ulos asti, vaikka tämän aamun lumisade hitusen toivoa himmensi.

Koska kevät vielä antaa odottaa itseään ainakin viikon ellei 2, ajattelin laittaa kasvihuoneen testiin. Kaalithan siellä itivät, vaikka yöpakkaset kävivät -12:ssa, mikä pisti miettimään kasvihuoneen lämmönpitokykyä. Kennomuovi pitää lämpöä huomattavasti paremmin kuin lasi, mutta en ole koskaan kunnolla testannut kuinka hyvin. Sen tiedän, että basilikat eivät kasvihuoneessa viihdy kylmällä ilmalla, mutta kurkut, kurpitsat ja kaupasta ostetut kukkaset ovat tuolla pärjänneet, vaikka yölämpötilat ovat edelleen olleet -5:ssä.

Niinpä siirsin eilen kaikki ulos päätyvät sisäkukat kasvihuoneeseen totuttelemaan ja samalla laitoin yhden kitukasvuisen Ildin ämpäriin, jotta näen kuinka kylmässä tomaatit pärjäävät. Kuulemma niiden pitäisi toipua 0,5 asteen kylmyydestä, joten tuo mauton Ildi saa nyt olla koekaniinina tämän(kin) pakkasyöviikon. Muut tomaatit ovat vielä turvassa sisätiloissa.

Jos koe onnistuu, voi ens vuonna harkita laittaa muutama testitomaatti aikaisemmin loppusijoituspaikkaansa, kun ne kuitenkin menestyvät kasvihuoneessa paremmin kuin sisätiloissa. Ties vaikka sato aikaistuisi muutamalla viikolla. Kaalit täytyy muistaa kylvää ens vuonna jo maaliskuussa. Laitoin siemenlaatikostoon itselle aiheesta muistutuksen.

Kasvimaat on jo kylvetty. Uskaltauduin puuhaan, koska siemeniä on varastossa sen verran runsaasti, että uusintakylvöjä voi huoletta tehdä tarpeen mukaan. Toki harsotin kaikki kasvimaat, jotteivät ihan pakkasen ja raesateiden armoilla ole. Perunat on vielä istuttamatta ja käyn joka päivä netissä tsekkaamassa, milloin Hyötykasviyhdistys saa Pink fir applea. Sen piti tulla viime viikolla valikoimiin, vaan eipä näy.

Talvivalkosipulit antoivat odotuttaa itseään kasvimaalla huolestuttavan pitkään, mutta eilen niissä alkoi viimeinkin näkyä eloa. Haaveissa on sato, jolla pärjätään pitkälle talveen. Jahka tämä edellinen talvi nyt viimeinkin loppuisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti