perjantai 12. toukokuuta 2017

Tositesti

Lämpökoetta suunnitellessa ei osannut ajatellakaan, että kokeesta tuleekin näin vaativa: kolmen peräkkäisen yön lämpötilat olivat -4,9, -6,4 ja -6,4 (juu, resetoin mittarin tuossa välissä). Aamuisin ei meinannut tohtia edes kurkata kasvihuoneeseen, mutta näköjään kasvihuoneen lämpötila ei mene pakkasen puolelle edes noissa asteissa, sillä kaikki kasvit ovat edelleen hengissä. Ainoastaan lähellä kattoa olevat kaalit käpristelevät aamuisin, mutta tokeentuvat siitä päivän mittaan.

Tämän päivän urakkana on täyttää ämpäreitä mullalla (jahka multa ensin sulaa) ja siirtää ne kasvihuoneeseen lämpiämään, jotta viikonloppuna pääsee laitamaan tomaatit, chilit ja paprikat loppusijoituskohteeseensa - tällä kertaa lämmittimellä varustettuina.

Kasvimaidenkin kanssa saa jännittää. Harsot ovat olleet joko lumi- tai kuurakuorrutteen alla jo monta päivää. Saas nähdä itääkö siellä mikään vai joudutaanko uusintakylvöihin. Perunat itävät autotallissa kovaa kyytiä, mutta ei niitä uskalla maahan laittaa vielä ainakaan viikkoon. Pitkään ihmettelin, kun ei Hyötykasviyhdistykselle tullut siemenperunoita ennen eilistä, mutta oikeastihan niiden ajoitus meni ihan nappiin. Pääkaupunkiseutulaisille muuten vinkkinä, että Puutarhanikkareilta saisi Maris Peer -siemenperunaa ja hyvältä kuulostavaa Cerise-kesäperunaa. Puutarhanikkareilla on verkkokauppakin, mutta eivät toimita tuotteita kuin taimitarhoilleen. Jep, ehdin tehdä 80 euron tilauksen, ennen kuin huomasin tämän. Katkeraa.

Kuukausi ollaan kohta tästä Suomen piiiiitkästä kasvukaudesta menetetty. Eniten kuitenkin harmittaa lintujen puolesta. Aamuisin huomaa hyvin, miten lintujen äänet on vaienneet. Vain tiaiset sirkuttavat entiseen malliin, kun ovat tähän arktiseen menoon tottuneet. Pesintä ei varmasti monella onnistu, eikä hyönteissyöjillä ole mitään asiaa tähän maahan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti