tiistai 2. toukokuuta 2017

Pienviljelijä ahdingossa

Jahka vappuaaton 6 cm lunta suli kasvimailta, täytyi edelleen todeta, ettei kylvöihin ole mitään asiaa. Kasvimaiden pinnasta maa on n. 3 cm:n syvyydeltä sula, sen jälkeen tulee vastaan routa, eikä öiset viiden asteen pakkaset asiaa helpota. Loppuviikosta on luvattu kylmenevää, mutta ajattelin kokeilla kylvöjä parin päivän päästä ja harsottaa ne kunnolla - jos siis tuo routa edes vähän hellittää. Harmittaa tämä odottelu, sillä vaikka syksy olisi lämmin, ei satokausi siihen suuntaan veny, koska silloin valo alkaa vähetä ja kosteus lisääntyä.

Kaalit siirsin kasvihuoneessa jo isompiin potteihin, sillä niiden juuret alkoivat tunkea edellisistä poteista ulos. Tänään ajattelin laittaa pavut esikasvuun, jotta edes hiukan saa kirittyä menetettyä kasvukautta kiinni. Maissit siirsin myös isompiin potteihin, mutta niistä joka ikinen kuolla kupsahti. En tiedä, mistä ne niin hermostuivat, sillä joka vuosi potitan ne pariin otteeseen ennen loppusijoituspaikkaa. Laitoin nyt uuden setin tulemaan, josko kuitenkin ehtisivät tuottaa satoa tänä vuonna.

Eilen keksin alkaa kitkeä ensimmäistä kukkapenkkiä ja olin juuri huikkaamassa paremmalle puoliskolle, miten hyvin rikkaruohot lähtevät irti juurineen, kun käsi humpsahti rannetta myöten kukkapenkkiin. Koko jeevelin penkki oli täynnä vesimyyrän käytäviä >:-/ Perennojen kuolleet osat lähtivät kevyesti nykäisemällä irti, kun niiden juuret oli nykerretty poikki. Koko pintamaa kuoriutui helposti pois ja jäljelle jäi vain koloja ja käytäviä. Joka vuosi vesimyyrä käy talvilomalla tuossa kukkapenkissä, mutta näin suurta damagea se ei ole aiemmin tehnyt. No, ajattelin hyödyntää tyypin kaivuupuuhat ja työntää täpötäyden kompostin palaneita osia käytäviin. Näin tulee kompostiin tilaa, kukkapenkki saa ravinteita ja ah niin ihanalle tuoksuva komposti häviää maan uumeniin pois koirien kuonojen ulottuvilta.

2 kommenttia:

  1. Kompostin tuoksu on kyllä ainakin lagotoille vastustamaton. Mun pitäisi uudistaa yksi perenna kokonaan, mutta mietin että uskallanko ollenkaan kompostia sinne laittaa kun se on niin kätevästi kaivettavassa paikassa, saattaa lentää uudellen istutetut perennat innokkaiden kitkijöiden toimesta ennen juurtumista. Toivottavasti se kesä tulee tänäkin vuonna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten ne on muka niin närkästyneitä, kun joutuvat partapesulle kompostin kaivamisen jälkeen :-D Tosin kyllä mullekin on joskus esitetty vieno toivomus, että tukan vois käydä pesaisemassa kompostin tyhjentämisen jälkeen...

      Poista