maanantai 26. helmikuuta 2024

Pistokasöverit

Jonkin lehden sivuilla tuli lehtikaktusfriikkiä vastaan rhipsalis paradoxa, ja täytyi heti googlettaa, onko tuollainen kasvi edes totta. Oli se, ja Viherkasvitorilla myynnissä pistokkaana. Pistokaskasvatus ei ole meikäläiselle kovinkaan tuttua, mitä nyt pari lehtikaktusta olen saanut juurrutettua ja useamman mädätettyä, mutta koska hinta ei päätä huimannut, päätin kokeilla paradoxan juurruttamista (ja lumikorallikaktuksen. Sekä vanhan kannan joulukaktuksen, jollaista olen jo muutaman vuoden kytännyt).

Pistokkaista tuli nopeasti lähetysilmoitus, mutta kasveja ei näkynyt missään. Lopulta sain sähköpostin ystävälliseltä ihmiseltä, joka oli vahingossa saanut pakettini ja lupasi lähettää sen oikeaan osoitteeseen. En kylläkään uskonut pistokkaiden olevan enää reilun viikon postissa seilaamisen ja kylmän kelin jälkeen hengissä. Viherkasvitori toki lupasi lähettää uudet pistokkaat, ja tarjosivat hyvityksenkin, mihin tietysti tartuin, sillä verkkokauppaan oli tällä välin tullut lisää "näitä olen aina halunnut" -kasveja pistokkaina. Tilauksen kylkeen liimautui tuoksulehtikaktus, hovipojankaktus (nykyään tätä näkee myös nimellä pojanhovikaktus, mutta eihän siinä nimessä mitään järkeä ole) ja hoya linearis, jollaisen sain siskolta parikymmentä vuotta sitten. Hoya kukki kauniisti ja kasvoi reheväksi, mutta varmaan ylikastelin sen(kin) hengiltä.

Postin appis plingahti tänään kännykässä paketin saapumisen merkiksi, ja siellähän ne alkuperäiset pistokkaani olivat. Paradoxat olivat vielä suhteellisen terhakoita, joten donkkasin osan multaan ja osan veteen, kun kuulemma juurtuvat siinäkin. Lumikorallin lehti oli hyvässä kunnossa, mutta joulukaktus oli hitusen löpsähtänyt. Laitoin kummatkin juurtumaan potteihin. Ja siis näiden lisäksi on vielä tulossa ne tuoreet pistokkaat... Mihin ihmeeseen saan kaiken tungettua :-0

Vielä yksi lehtikaktus on ostoslistalla: rhipsalidopsis, eli kevätlehtikaktus. En edes tiennyt sellaisia olevankaan, ennen kuin Viherpaja sellaisista Instassa ilmoitti. Upeat lehdet ja hieno, tähtimäinen kukka. Viherpajassa olisivat olleet alta vitosen/kpl, mutta millä mä nyt Vantaalle pääsisin. Toivottavasti niitä ilmaantuisi pääsiäisen korvilla marketteihin.

Kaiken kukkuraksi joku vilautti Instassa löytäneensä Plantagenista vaikka mitä upeita pelargoneja. Muistan, että viime vuonna Marketta hankki Plantagenista kaikenlaisia tuoksupelargoneja, joita siellä kuulemma nytkin olisi. Millähän sitä Plantageniin pääsisi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti