sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Puutarhurin joulumuistio

Kun lunta on jo niin paljon, ettei tappijalkaiset koirat pääse kuin loikkimalla eteenpäin, täytyy lohduke etsiä siitä, että hyasinttien potit tulevat ihan kohta uusiokäyttöön, kun esikasvatuskausi alkaa. Ja hyasintin sipulit voi ottaa talteen ja istuttaa 5 kuukauden päästä maahan ja sitten heinäkuun helteillä tuoksuttaa niiden kukkasia samalla kun keekoilee bikineissä takapihalla. On se jotenkin kivempaa kuin niiden tuoksuttaminen pitkissä kalsareissa ja lumen kastelemissa villasukissa keekoillen.

Tämän ankaran vit hiljentymisen ajan voi myös käyttää siihen, että keskittyy valitsemaan oikeat chili- ja paprikalajikkeet kohta alkavaan esikasvatukseen. Harmittaa, kun Kitchen garden on jostain syystä lopettanut lahjasiementen lähettämisen ulkomaanpelleille, sillä uusin lehti hehkutti mukanaan briteille tullutta chiliä Hungarian Hot Wax (kyllä, melkoisen epäonnistunut nimi, joka tuo ensimmäisenä mieleen kuumavahattavana olevan, unkarilaisen naiskeihäänheittäjän, iu). Kyseinen chili kuulemma on niin mieto, että sopii sellaisenaan salaatteihin silputtavaksi, ja on erinomainen täytettynä tai ohuina strippeinä paistettuna. Ei olis yhtään haitannut, että kotipostilaatikkoon olisi tullut unkarilaista kuumavahaa.

Henkinen taisto on edessä vielä siinä, laitanko loput munakoison siemenet esikavatukseen vai en. Muutama Listada de Ganda on jäljellä, ja eiköhän sitä lajiketta taas Kitchen gardenissa hehkutettu vallan satoisaksi ja makoisaksi. Sen kun näkis! Siis sen sadon.

Maailmankaikkeuden kurjin kesä vaikuttaa puutarhuriin myös näin jouluna: missään ei ole älyhalpoja juurespusseja tarjolla, ja ne kalliitkin on niin mustuneita, ettei niistä joulupöydän iloksi ole. Parempaa kesää kohden, siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti