perjantai 28. joulukuuta 2012

Me karpattiin

Seniilivuorolla (klo 8.30) talviseisahduspäivänä seisahduimme vuoronumerolla 84 marketin kalatiskille odottamaan, että 16 muuta asiakasta oli saanut joulukalansa ostettua. Tarjolla oli perinteisten silakoiden ja lohien lisäksi ilahduttavasti myös sampea ja nieriää, joiden pyyntipäivät olivat vielä nikottelemattomuuden rajoissa. Mutta rouva (handmodel extraordinaire, tosin häviää Hannelelle) iski silmänsä kultaisena kimaltelevaan karppiin.

Myyjät olivat kovasti pahoillaan, kun eivät olleet ehtineet KVG karppia muuta kuin sen, että se on Britanniassa suosittu joulukala, mutta käärivät sen silti pakettiin, kun lupasimme KVG reseptit ihan itse.

Jo ensimmäinen hakutulos tuotti pettymyksen: karpin pitää olla about 20 kg, ennen kuin se maistuu miltään;  muuten se on vetinen, ruotoinen ja mudanmakuinen roskakala. No, yrittänyttä ei olla ennenkään laitettu, joten ahdoimme karpin mahan täyteen sitruunaa, suolaa ja tilliä, ja laitoimme uuniin muhimaan. Saimme lautaselle vetisen ja ruotoisen, mutta ihan raikkaanmakuisen kalan. Toiste en ostaisi, mutta kaikkeahan pitää aina kokeilla, paitsi huumeita ja kansantansseja. Vielä siis ollaan plussan puolella.

4 kommenttia:

 1. Aina kannattaa kokeilla... Karpista olen tosiaan kuullut monenlaista kommenttia, mutta onneksi teillä maistui kuitenkin hyvältä :-)

  VastaaPoista
 2. Ei tuo ihan katastrofi onneksi ollut, mutta tosiaankin ihmeen vetisen makuinen vedenelävä.

  VastaaPoista
 3. Kappas, taas tätä sampihehkutusta. Miten sinne niitä piisaakin eikä tänne ensimmäistäkään. Saattaisin olla hieman kade. Ja vielä karppiakin. Jännä juttu, muistelen katselleeni joskus jonkun tv-shown, taisi olla Hugh Fearnley-Whittingstallin River Cottage ja siinä oli juuri päinvastoin tuo karpin asia. Tai sitten mä taas muistan vaan väärin. On tuo jännän näköinen kala. Oliko sitä ruotoa siis ihan ruokottomasti?

  VastaaPoista
 4. Ei ollut ruokottomasti ruotoja; oli selkeästi vähäruotoisempi kuin hauki.

  Täytyypä kaivella River Cottagea, jos sieltä selviäisi, miten karppi kannattaa valmistaa - jos siis sattuu toistekin moinen pötkylä eteen tulemaan.

  VastaaPoista