keskiviikko 4. toukokuuta 2016

25 + 19 > 13,75

FMI lupasi yölämpötilojen huitelevan +10:ssä, joten kasvimaiden kylvön jälkeen rupesin lappamaan tomaatintaimia ämpäreihin, jotta saavat juurensa kunnon multaan ja hevosenkakkapellettiin ja alkavat pikkuhiljaa rotevoitua. Tuli nimittäin kaamea taimikateus, kun Instagramissa porukka leuhkii tukevilla taimillaan, ja itsellä on tuollaisia minipieniä, valjuja huituloita. Mutta kun ei esikasvatustilassa valo riitä, ei uskalla taimia lannoittaa, ennen kuin niitä voi alkaa kuskata kasvihuoneeseen, sillä muuten ne kasvavat aivan liian korkeiksi, ennen kuin varsi tukevoituu, eivätkä ne sitten kestä tomaattien painoa.

Siinä kahdennenkymmenennen taimen kohdalla havahduin miettimään, että ehkä 25 tomaatintainta on hiukkasen liikaa kahden hengen taloudessa. Kasvihuoneeseen pitäisi vielä mahduttaa kurkut ja cucamelonit, ja paprikoita ja chilejäkin on yhteensä 19. Käyvät nuokin neliöt pian ahtaaksi, joten pakko tehdä tänään karsintakierros. Ananas ja Sungold saavat jäädä, mutta Ailsa Craigin, Tigerellan ja Fiorentinon kohdalla täytyy kylmettää tunteensa ja heivata ylimääräiset kompostiin. Siltikin taimia jää vielä jaettavaksi, jos joku taimeton käy pihalla piipahtamassa.

Kasvimaiden kohdalla onneksi muistin jättää tilaa kaalille, kesäkurpitsalle ja maissille. Esikasvaneet kaalit täytyy jo koulia omiin potteihinsa, ja kurpitsakasvit alkavat viimein heräillä - saivat vanhassa kasvarissa kylmäkäsittelyn, kun yölämpötila putosi -3:een, joten epäilytti mahtavatko ne nousta mullasta lainkaan. Tosin yrtitkin itävät hienosti, vaikka niiden kylmäkäsittely tapahtui -8:ssa.

Niin, ja sitten kun ne tomaatit olivat loppusijoitettuina ämpäreihinsä, FMI muutti ennusteensa niin, että hallanvaara on ainakin kahtena seuraavana yönä >:-/ Elenia kiittää, sillä nyt kasvihuoneessa paahtaa sähkölämmitin.

4 kommenttia:

 1. Kyllä niitä tomaatteja tulee väkisinkin liikaa kylvettyä. Minä olen parina vuonna myynyt kirpparilla 2 euron hintaan ylimääräiset ja hyvin menevät kaupaksi. Nytkin oli jotkut jo kyselleet kirpparinpitäjältä että tuleeko tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana idea, josta kaikki hyötyvät! Eikä hintakaan ole ollenkaan paha. Tosi hieno juttu.

   Poista
 2. Pitänee tulla käymään :) Juuri kun suunnittelin ostosryntäystä ensi viikonlopuksi taimiostoksille vakiopuutarhamyymälään niin Foreca varoittelee jopa pakkasöistä. Taidan ottaa silti riskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Just eilen ihmettelin, mihin saan kaikki kesäkurpitsat ja kurkut mahtumaan...

   Poista