maanantai 9. huhtikuuta 2012

Pääsiäisen ylösnousemus

Taivaalta räimii lunta; pakkanen kiristyy öisin jopa -16:een. Joka päivä joutuu tekemään lumitöitä pihalla, eikä koirien kanssa pääse enää metsään kahlaamaan, kun pienimmät meistä ovat kaulaansa myöten lumessa.

Mutta katso: pääsiäisen ihme! Kasvihuoneen mullasta nousee ylös pieniä basilikan alkuja. Ja muutkin räntäistutukset venyttelevät sirkkalehtiään ämpäreissä. Tämä läksy täytyy muistaa tulevinakin vuosina: jahka kasvihuoneen ovi maaliskuussa sulaa auki, kannattaa siellä huoletta aloittaa herkkienkin kasvien esikasvatus (tämän uhoamisen jälkeen tietysti tulee -30 asteen pakkanen). Valoa riittää kasveille mielin määrin, ja aurinko lämmittää mullan tehokkaasti. Kuplamuovi suojaa näköjään kovaltakin pakkaselta. Ja kasvihuoneen likaiset pleksit suojaavat puutarhuria näkemästä miten paljon lunta tontilla vielä on. Onkohan tämä ensimmäinen puutarhavuosi, jolloin ei pääse kasvimaiden istutukseen 1.5.?

2 kommenttia:

  1. Meillä on teidän innoittamat kuplamuovi-istutukset vielä tekemättä, kun kasvihuoneelle ei pääse ilman rautakankea. Vappuun on kolme viikkoa ja pihassa on ainakin puolimetrinen hanki, lumikasat ovat miehenkorkuisia. On tämä, prkl.

    VastaaPoista
  2. Jep, alkaa huumori jo loppua, kun tomaatin taimet on venähtäneet ihan liian pitkiksi, mikä enteilee huonoa tomaattisatoa. Muina vuosina ne ovat päässeet jo huhtikuun alussa kasvariin tanakoitumaan, mutta nyt kodin ja kasvarin välissä on niin korkea lumivalli, ettei siitä taimikopan kanssa yli pääse.

    VastaaPoista