lauantai 21. huhtikuuta 2012

Kinoksia ja kurpitsaa

On hanget korkeat nietokset, ja eilen vielä nietosti lisää. Punatulkut viihtyvät lintulaudalla, ja pari kurkiauraa näkyi auraavan kohti etelää. Ihan heti ei ois uskonut, että mieleen juolahtaa laittaa kurkut ja kurpitsat multiin.

Kurpitsalaatikko pullisteli siemenistä, joten piti hiukan himmailla istutusinnon kanssa, jottei ihan järjettömiä määriä taas kasvattaisi - meidän koirat syövät vieläkin viimevuotista kesäkurpitsasosetta. Mutta nyt kun on pikkusiskollakin iso plantaasi, voi sinne johonkin nurkkaan salaa ujuttaa ne taimet, jotka ei omaan pihaan mahdu.

Eniten potteja saivat kurkku Burpless tasty green, sekä kesän rustiikin rosoisuusteeman airuet kurpitsa Marina di chioggia ja kesäkurpitsa Rugosa friulana. Loppuihin potteihin menivät viime vuonna huikean sadon tuottanut kesäkurpitsa Lungo di Firenze, hiukan maltillisempi kesäkurpitsa Nano verde di Milano, kurpitsat (juu, mähän sanoin, että näitä on paljon) Mars, Jack be little (joka ei viime vuonna tuottanut juuri lainkaan satoa) ja Vegetable spaghetti, joka on onnistuessaan huikean hyvän makuinen. Meillä se on jaksanut tuottaa hedelmää vain yhtenä vuonna. Kahteen pottiin laitoin vielä melonikurkkua Cetriolo melone carosello tondo di manduria (on siinä tyyppiä nimellä paiskattu). Kaikista jäi vielä hirveät määrät siemeniä tulevillekin vuosille.

Nyt ois syytä sään lämmetä, jotta jossain vaiheessa saa kurpitsat ulos kasvamaan. Yleensä me istutetaan kasvimaat vappuna, mutta siihen ei tänä vuonna päästä, kun kasvimaista ei hangen alta vielä näy kuin pari kulmaa. Tomaattisato lienee tältä vuodelta menetetty, kun ei vieläkään ole tomaatit päässeet kasvihuoneessa käymään. Ruippanat, vaaleanvihreät taimet ei jaksa hedelmää pukata.

Puutarhaliikkeitä käy sääliksi, kun ovat jo menettäneet yhden kuukauden myynnin. Kovasti jo marketitkin avaavat kesäpihojaan - Prismassa oli myynnissä komeita kuunliljoja, mutta mitäpä niillä tekee, kun koko Pirkanmaa on vielä jäässä.

Ensimmäistä kertaa sitä toivoo, että Kauppilan tilaus tulisi mahdollisimman myöhään :-(

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti