keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Kasvihuone 3.0: aloitus

Viime viikko näytti vielä epätoivoiselta kasvihuone 3.0:n suhteen, kun maa oli jäässä, eikä ollut toivoakaan perustusten kaivamisesta. Tällä viikolla sää lämpeni sen verran, että päästiin poistamaan kasvihuoneen vierestä siihen aikoinaan muurattu ja sittemmin kuminan valtaama parsapenkki. Parsan juuret olivat vielä tallella, mutta parsa ei tykkää joutua kilpailemaan elintilasta, joten se kuolla kupsahti muutaman satoisan vuoden jälkeen.

Raksavastaavan vuosien takainen aherrus tuotti ilonhetkiä, sillä kasvarin ympärystöä raivatessa kävi ilmi, että tuolle 1.0:lle oli aikoinaan kaivettu todella laajat perustukset. Päästään siis vähemmällä lapioimisella, kuin luultiin.
 
Koska uusi kasvihuone on huomattavasti pidempi kuin nykyinen, aloitettiin laajennus nykyisen kasvarin takaa. Kovin pitkälle ei siellä pääse kirsikan ja luumun takia, tosin jälkimmäisen juurelta löytyi semmoinen vesimyyrän käytävä, että ehkä joudumme heittämään Urjalan punaluumulle heipat ens keväänä. Muutama vuosi sitten Sinikka koki saman kohtalon. Luumua ei siis kannata istuttaa kilometrin säteellä lähimmästä ojasta.
 
Pikkumusta auttoi kaivamisessa ja huhki tunnin verran vesimyyrän kolossa - ja samalla roiski multaa kaivamaamme uomaan. No, pääasia, että toisella oli hauskaa.
 
Tänään kaivuu jatkuu kasvihuoneen etupuolella ja samalla odotamme Kukkarin sedän ajavan pihaan 3000 kg:n hiekkasäkin kanssa.
 
Jaa miksikäkö uusi kasvihuone on jo 3.0? 1.0 oli tuo sama nykyinen kasvari, mutta ensin muurasimme siihen kasvualtaat. Routa runteli ne pahoin, joten luovuimme niistä, mikä olikin hyvä päätös, sillä mullan vaihto olisi ollut järjettömän iso rupeama. 2.0:ssa ei ole kasvualtaita, vaan kaikki kasvatus tapahtuu ämpäreissä, joten kasvihuoneeseen ei pääse pesiytymään tuholaisia ja käytetyt mullat donkataan ämpäristä tontin perukoille kauden jälkeen. 3.0 onkin sitten huomattavasti isompi (8,6 m2 -> 13,75 m2), jotta siellä mahtuu toteuttamaan itseä, ja samalla se on lahja vasta mooooonen vuoden päästä pyöreät 25 v. täyttävälle puutarhurille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti