torstai 1. lokakuuta 2015

Puutarhurin kalenteri: lokakuu


Hyvässä lykyssä aurinkoa ja lämpöä riittää vielä pariksi viikoksi, mutta useimmiten näillä leveysasteilla kasvihuone laitetaan pakettiin viimeistään lokakuun puolivälissä. Muista pestä kasvihuone kunnolla, jottei sinne jää öttiäisiä bilettämään talveksi.

Kasvimaatkin on syytä hoitaa talviteloille, vaikka sieltä vielä voikin tulla juureksia ja purjoa. Itselläni on ollut tapana lapioida kasvimaihin syvät ojat ja täyttää ne kompostilla (ja suojata uteliailta kuonoilta ja nokilta). Näin saavat madot puuhaa ja kasvimaat lannoitetta, ja kompostori tyhjenee mukavasti talven varalle. Jos kasvimaalla on monivuotisia herkkiksiä, kuten salvia, suojaa se pahimmilta pakkasilta lehtien (joko puiden tai sanoma-) avulla.

Puutarhatarvikkeet on myös huollettava, jotteivät jää likaisiksi ja ruostu talven aikana.

Jos pihassasi on nuoria ja/tai erityisen maukkaita taimia, muista laittaa jänisverkot ajoissa. Ristihuulet ovat tähän aikaan vuodesta jo nälkäisiä.

Ja niin ovat linnutkin! Muista aloittaa talviruokinta, jotta tirpat viihtyvät pihassasi ja jaksavat huolehtia ötökkätorjunnasta.

Loppukuusta, mikäli ei ole liian märkää, voi tehdä tarvittavat syysleikkaukset. Itse olen menestyksekkäästi leikannut viinimarjapensaat tähän aikaan. Liika märkyys voi tuoda mukanaan sienitauteja, joten odota säiden kuivumista.

Istuta syyssipulit.

Sisälläkin pitää toki olla puuhaa, joten käypä inventoimassa siemenvarastosi ja tee ostoslista, sillä ens kuussa puutarhurin vuosi alkaa alusta.

2 kommenttia:

  1. Ihanan optimistista että jo ensi kuussa taas vuosi alkaa alusta. MInä pidän vähän pidemmälle taukoa, tosin minulla on syystyökin niin vaiheessa, ettei oiekin ole vielä aloitettukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla jo sormet syyhyää päästä siemenluetteloiden kimppuun ja alkaa suunnitella ens kautta :-D

      Poista