torstai 22. lokakuuta 2015

Vuosi 2016 on oranssi

Elämässä välillä tulee vastaan pettymyksiä, kuten esimerkiksi se, että jemmassa on niin paljon siemeniä, että Thompson & Morganille lähti vain vajaan 32 £:n tilaus. Lohdutukseksi sentään lupasivat prosessoida moisen mitättömän pikkutilauksen ihan heti ja antoivat säälistä joka viidennen pussin ilmaiseksi. Toivottavasti eivät kuitenkaan lähetä tilaustani Kanadaan tai jenkkeihin, joita jostain syystä epäilivät majapaikoikseni.

Härkäpapu oli lopussa, ja leikekirjastani tsekkasin, että The Sutton on lajike, jota monet ovat kehuneet ja jota muistaakseni meillä ei ole vielä ollut.

Herneestä oli jäljellä vain pussinpohjat, ja Aldermanista oppineena älysin tsekata kuinka pitkäksi kukin lajike kasvaa. Twinklen makua kehuttiin ja sen pitäisi olla myös aikainen lajike - eikä kasva kuin puolimetriseksi. Ja onhan toi nimikin jotenkin söötti.

Paprikan siemeniä vielä on jäljellä, mutta punaiset lajikkeet eivät ehdi kypsyä Suomen kesässä, joten tilasin oranssia Sweetbite yummya (lupaavin nimi ikinä). Ainakin oranssi Gourmet ehti aikoinaan hyvin kypsyä ja teki runsaasti hedelmiä.

Kurpitsojenkin siemeniä on iso läjä, mutta haksahdin Butterbushiin, joka kuulemma kypsyy "even in the poorest of summer weather" - erittäin lohdullinen statement tämän kesän jälkeen, eikö! Lisäksi se on butternut-tyyppinen ja kooltaan kompakti, joten sitä voi kasvattaa ruukussa. Tosin meillä kasvatetaan kaikki kurpitsat ruukuissa, tai siis roskiksissa. Eniten se on tuo butternuttisuus, joka kiinnostaa.

Tomaatteihinkaan ei pitänyt koskea, vaan ajattelin urheasti kärsiä vielä ens vuoden mauttomista Tigerellasta ja Ailsa Craigista. Mutta sitten tarjosivat oranssia Ananasta, jopa puolikiloisia pihvitomaatteja tuottavaa perinnelajiketta, niin johan se oli klikattava ostoskoriin.

Shisoa, veripeippiä, elikkä perillaakin etsin, mutta sitä ei löytynyt. Ihmeen harvinainen yrtti. Törmäsin browsaillessani appelsiinitimjamiin, joten otin sitä sitten kokeeksi. Jos se on puoliksikaan niin hyvää kuin sitruunatimjami, niin ansaitsee paikkansa uudessa kasvarissa.

Ja koska uuteen kasvariinhan nyt mahtuu vaikka mitä, niin ostin pussillisen cucamelonia, joka on minikokoinen limen ja kurkun makuinen meloni. Tulee kuulemma todella "heavy crop". Miksasin sitä heti mielessäni salaatteihin ja gin & toniciin.

Loput tilauksesta olikin sitten oransseja sametti- ja kehäkukkia, sillä kylvin oranssia krassia viime vuonna ja ihastuin oranssiin etupihaan. Tokmannin alelaarista löytyneen punaisen tuoksuherneen pariksi ostin punaisen Rumba mixed -krassiseoksen ja salaattien kirpeytykseksi minisamettikukkaa Lemon gem.

Ens kasvukausi on sitten siinä. Alkais jo.

5 kommenttia:

 1. Minun täytyy puolestani tehdä isohko tilaus, en kuitenkaan uskalla luottaa että kaikki koko kesäksi unohtuneet siemenet itävät varmasti. Yksi itämätön vuosi riitti, Samalla ajattelin heittää kaikki kymmeniä vuosia vanhat siemenet pois, sellaiset kylkiäisinä saadut siemenet, joille ei koskaan koittanut se ensi vuosi jolloin ne oli tarkoitus kylvää. Kaikki yrtit, härkäpavut ja chilit nyt sentään ovat olleen hyvässä säilössä. Tomaatit menevät uusiksi, mutta kahden katovuoden jälkeen voisi tyytyä tilaamaan vaikka 5-8 uutta lajiketta.

  Punaista peippiä olen tilannut hyötykasviyhdistykseltä, tämän vuoden katalogia en tosin ole katsonut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyötykasviyhdistys tuntuu olevan ainoa, josta peippiä saa. Harmi, sillä se on todella hyvä yrtti.
   Kiinnostuneena seuraan, mitä kivoja tomaatteja löydät ens vuodelle.

   Poista
  2. Ei kannata pidätellä hengitystä, pitää olla hyvin tavallista ja turvallista, että avomaalla onnistuu. Sun Gold on ihan ehdoton, mutta sen lisäksi jotain matalahkoa ja varmaa. Ja joku kirsikkatomaatti.

   Poista
 2. Kateellisena luen tilauslistastasi. Minä olen miltei valmis lyömään hanskat tiskiin kasvimaan suhteen tämän karmean kesän jälkeen. Vesiheinä oli ainoa joka kasvoi hyvin. Ja niin, ne sipulit jotka kasvavat meillä aina hyvin. Mutta se työmäärä verrattuna satoon oli todella masentava. Ilman sinulta saatua Sun Goldia olisi tomaatitkin jääneet välistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä melkoisen masentavaa siivota loppukaudesta kasvimaalta pois minipieniä taimia. Mikään ei meinannut millään itää. Ens kesän on pakko olla tosi hieno.

   Poista