lauantai 12. tammikuuta 2013

Uudenvuoden menu

Uuden vuoden vietimme kotosalla rentoutuessa ilman sen ihmeellisempää agendaa. Uuden vuoden ensimmäiselle päivälle rakensimme menun, jossa käytettiin suurelta osin jo jääkaapissa ja pakastimessa olevia aineita ja niinpä loppujen lopuksi kaupasta ostimmekin vain lihan.

Alkupalaksi valkosipuli-, chili- ja yrttimarinoitua kampasimpukkaa sekä omista kurpitsoista tehtyä kurpitsakeittoa, joka oli maustettu kevyesti gruyerejuustolla. Pääruokana oli paahdettuja juureksia omasta maasta sekä luomuporsaan sisäfilettä. Lopuksi tyrnipannacottaa omista tyrneistä.


 Edellisenä päivänä pistin kampasimpukat sekä fileen marinoitumaan. Viimeinen oma valkosipulin kynsi pääsi oman chilin sekä sitruunatimjamin seuraksi kampasimpukoita marinoimaan. Mukaan vielä limen mehua sekä öljyä. Luomupossufileen pintaan tuli murskattuja korianterinsiemeniä, kurkumaa, jeeraa, paprikamaustetta ja omaa chilimurskaa. Täytyypä tähän väliin hieman hehkutella omaa chilijauhetta. Vaimo oli valinnut viime kesäksi loistavan chililajikkeen nimeltä Pinokkion nenä. Ja mikä siitä tekee loistavan - paitsi maku - on se, ettei se ole ihan mahdottoman tulinen, joten sen tulisuuden hallittavuus on ruoanlaitossa paras tähän mennessä kokeilluista. Ja nyt se varsinainen hehkutus. Meillä oli paljonkin kuivattuja chilejä kokonaisina purkissa, mutta osan päätimme surauttaa sauvasekoittimella hienommaksi - valmiiksi karkeaksi chilijauheeksi. Ja nyt aina kun avaan chilijauhepurkin, sieltä tulee aivan sanoinkuvaamattoman hyvä chilin tuoksu. Tälläistä en ole koskaan tavannut minkään kaupan tuotteen kanssa - tässäkin huomaan ettei ole oman tuotannon voittanutta. Suosittelen kaikille omien chilien kasvattajille.

Seuraavana päivänä aloitin pannacotan valmistuksen. Tyrneistä puristeltiin mehu erilleen. Kerma ja sokeri kuumennettiin pannulla ja mukaan pari liivatelehteä sekoittaen. Mukaan vielä luonnonjogurttia sekä tyrnimehu. Sekoitetaan ja kaadetaan astioihin. Jäähdyttyä jääkaappiin 2-3 tunniksi. Seuraavaksi  paahtamalla väri porsaansisäfileen pintaan ja sitten uuniin paistomittarin kera. Fileen ja juuresten ollessa uunissa paahdoin kampasimpukat pannulla ja siitä kuumaan alkukeittoon. Kurpitsan mieto maku komppasi hyvin marinoitujen simpukoiden kanssa. Alsacelainen pinot gririo oli ruokajuomana.

Juurekset olivat lämmenneet possun kanssa uunissa. Annoin sisäfileen sisälämmön nousta 58 asteeseen maksimaalisen mehukkuuden säilyttämiseksi ja sitten folioon vetäytymään. Possu ja juurekset nautittiin pinot noirin kera.

Oikein hyvä menu, jonka kruunasi aivan loistava tyrnipannacotta.Yleensä niin äkäisen hapan tyrni kesyyntyi maukkaaksi ja raikkaaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti