torstai 4. huhtikuuta 2013

100 litraa lupausta

Tomaatintaimet huitelee jo korkeuksissa. Vitkastelin muka niin kamalan myöhään niiden kylvämisessä, mutta jälleen on edessä sama ongelma kuin viime vuonna: taimet kaipaavat kipeästi luonnovaloa = päivähoitoa kasvihuoneessa. Luonto vain ei sitä salli, kun hanget hohkaa kylmää ja saa taimet kuukahtamaan jo ulko-ovella. Ei yhtään ole mieli mustana, kun lukee viime vuosien kalenterimerkinnöistä, kuinka taimet pääsivät päivähoitoon jo maaliskuun puolella >:-/

Maaliskuu sentään oli huikaisevan aurinkoinen, joten ei nuo taimet ihan niin onnettomia huituloita ole kuin viime vuonna tähän aikaan, ja järki pysyi päässä helmikuussa sen verran, etten silloin vielä laittanut kirsikkatomaatteja esikasvuun - ne kun kasvavat metrin sekunnissa. Siltikin voisi lumi jo alkaa sulaa, ettei sato vaarannu.

Olen vitkastellut myös taimien istuttamisessa isompiin potteihin, mutta nyt se on edessä, koska taimet alkavat olla jo aikamoisia kiemuroita ja niiden juuret tursuaa pikkupoteista pihalle. Ei muuta kuin Avensis-mies to the rescue, ja auto parkkiin puutarhaliikkeen takaovelle. Vähän jännitti, onko tarjolla vain jäätyneitä multasäkkejä jossain taimipihan perukoilla, mutta puutarhaliikkeen tädit olivat olleet fiksuja ja laittaneet isot taimimultasäkit sisätiloihin odottamaan.

Hiukkasen arveluttaa, onko tuo viljelymulta sopivaa noinkin isoille taimille, kun ensituntumalta se vaikutti aika höttöiseltä (mitenkään väheksymättä Luigin habaa - jamppa siirsi rehvakkaasti 100 litraa multaa autoon yhdellä kantamalla, tosin puutarhaliikkeen harjoittelijatyttö tarjoutui kauniisti avuksi). Voin siis joutua aikamoiseen kastelu- ja lannoitusrumbaan ennen taimien loppusijoitusta ämpäreihin. Toisaalta ei mitään übervahvaa multaa noille halua vielä tarjota, jotta mahtuvat sitten kasvarin ovesta sisälle, kun joskus juhannuksen tienoilla tuo #¤%&/:n lumi viimein sulaa.

No, ei pidä henkilön pessimististyä, koska varma kevään merkki on jo näkyvissä: mummokoiran talviturkin valkoisista läikistä pilkistää keväinen nougat (jep, hervoton karvanlähtöaika menossa).

6 kommenttia:

 1. Minä olen kyllä niin kade tuosta kasvihuoneesta. Meillä on kyllä suojainen piha ja aurinkopaahteinen seinusta, mutta ei se ole kuitenkaan sama...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle taas kelpaisi suojainen piha :-) Istuttaisin heti persikkapuun.

   Poista
 2. Niin, siellä tomaatitkin jo tekevät tuloaan. Tämä on epäreilua. Enemmänkin.

  Itse yllättäen ja pyytämättä sekä eritoten itsekseen haljenneeseen tagineen laadin kotvanen sitten erään tahon lähes esimerkistä multaa ja kaupan yrttipottien jämät... näyttäisi tuo persilja ainakin heräävän. Tolkuttoman paljon jostain kyllä ilmaantui noita pikkukärpäsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luovaa taginen käyttöä!
   Meillä on toistaiseksi ollut vain 1 kpl pikkukärpäsiä. Ei ole arvinnut viritellä punkkuansoja.

   Poista
 3. Pikkukärpäsiä oli istutusta seuraavana päivänä 8-35000kpl. Millainen on punkkuansa?
  Itse olen hyvällä menestyksellä käyttänyt sekoitusta vesi-vihreä fairy-etikka. Sinne menevät ja jäävät. Sitä saa kyllä harvasepäivä uudistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etikan sijaan olen sotkenut punkkua veden ja Fairyn kanssa. Etikka toki ois halvempaa moiseen käyttöön, mutta punkku tuntuu maistuvan kärpäsille paremmin :-D

   Poista