tiistai 16. huhtikuuta 2013

Panin perunan ämpäriin

(Ohessa kuvatodiste)

Kauppilan perunat saapuivat viime viikolla ja päätyivät ikkunalaudalle ihmettelemään hohtavia kinoksia. Eilen sitten yhdistyivät synapsit päässä, ja hihkaisin Luigille, että panen yhden potun ämpäriin, vuoraan kuplamuovilla ja heitän kasvihuoneeseen. Josko vaikka sais perunasatoa hieman aiemmin, kun ei tarvi odotella lumen ja roudan sulamista.

Tuumasta toimeen ja Amandine ämpäriin. Toivottavasti on maineensa väärti. Kauppila sanoi Amandinen olleen vuoden peruna Ruotsissa 2012 (vaiko 2011?). Illalla huomasin olleeni trendisetteri, kun ruotsalaisessa puutarhaohjelmassa joku jamppa teki saman perunaämpäritempun.

Loppuviikosta, kun metsälenkit menivät lähinnä siihen, että puutarhuri humpsahti joka toisella askeleella polulta sivuun ja putosi polviaan myöten hankeen erittäin rumien sanojen saattelemana (ei ole kaunista katseltavaa eikä kuultavaa, kun keski-ikäinen ja toppahousuinen nainen konttaa metsässä), sitä alkoi valaistua, että tämähän on varma kevään merkki, ja uusi satsi esikasvatteita pitäisi laittaa multiin. Siemenlaatikostosta löytyi iso kasa erilaisia kaalinsiemeniä ja tietysti maissia. Kurkut ja kurpitsat jätin vielä odottamaan, sillä viime vuonna kokeilin niiden esikasvatusta kasvihuoneessa ja taimista tuli hämmästyttävän tummanvihreät ja tanakat. Ei siis kannata yrittää niiden esarointia sisätiloissa.

Ja jottei talo pysyisi liian steriilinä (nythän se on vain sekoitus karvanlähtökarvoja ja kuratassujen kuraa), keksin vielä eilen perunan jälkeen, että voisin hyödyntää Luigin perintöturveruukut ja laittaa osan samettikukista esikasvamaan. Saisi tuo sää ruveta lämpenemään, sillä alkaa talossa kaikki pinnat olla jo täynnä erinäisiä potteja ja ruukkuja.

Eilen pilkisti jo ekat krookuksen nuput kasvimaan aidan vierestä. Ihan kuin se kohta olisi. Kasvukausi.

5 kommenttia:

 1. Toivottavasti sentään peitit perunan? Ne kasvaa mullan sisällä ja normaalisti vielä mullataan (peitetään uudestaan) kesällä, etteivät tule näkyviin ja viherry pilalle valossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, toki. En vain halunnut ottaa kuvaa pelkästä multaämpäristä. Perunaa on tullut kasvatettua jo 11 vuotta :-)

   Poista
 2. *Kade tuosta esikasvatuksesta*

  Meillä jää perunat appivanhempien hoidettavaksi. Kun ympärillä on hehtaaritolkulla perunapeltoa, ei innosta kaiken kaaoksen lisäksi hyysätä omaa pikkupikkuperunapeltoa (joka on hyödyllisemmässä käytössä nurmikkona koirien leikkiä varten).

  Harmikseni remontin takia kaikki talon tasaiset vaakatason pinnat ovat täynnä tavaraa, joten esikasvatus jäi sitten tekemättä. Saas nähdä mitä kaali tuumaa kun nakkaan siemenet suoraan maahan kesäkuussa. Saattaa jäädä sato saamatta, mutta tuleepahan kokeiltua...

  VastaaPoista
 3. Tulipa käytyä Kauppilan puutarhalla tänään ja sieltä siemenperunat löysivät tiensä tänne. Tosin harmitti himpun verran sitä säkkiä kantaa kun oli ihan pakko kuulemma vastapäisellä kirppiksellä käydä vielä kyyläämässä jos kuitenkin jotain löytyisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähänkö epäreilua, että toiset pääsee tuosta noin vain Kaupilaan.
   Mitäs lajikkeita hommasit?

   Poista