Onneksi kurpitsa on niin hyvää, ettei se, uskomatonta kyllä, vieläkään tursua korvista. Nyt oli jälkkärin vuoro.
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoa
2 rkl sokeria
1 rkl vettä
- nypi taikinaksi
- taputtele piirakkavuoan pohjalle
- anna levätä jääkaapissa 30 min.
- esipaista 200 C/10 min.
500 g kurpitsaa
- keitä ja soseuta
3 rkl muscovadoa tms. tummaa sokeria
1 dl kermaa
2 tl kanelia
1 tl kuivattua inkivääriä (tuorekaan ei olisi pahitteeksi)
1/2 tl muskottia
2 rkl korintteja tai rusinoita
(tässä kohti on hyvä maistaa sosetta ja lisätä makua tai makeutta oman mielen mukaan)
2 kananmunaa
- sotkuta keskenään
- kaada piirakkapohjan päälle
- paista 175 C/35 min.
Erilaisia kurpitsapiirakan ohjeita googlaillessa huomasin, että monen koristeeksi oli tupsuteltu tomusokeria. Kun tuon vauvankakan värisen piirakan otin uunista, ymmärsin miksi... Miellyttävän makuista se kuitenkin oli, eikä liian makeaa. Kyytipojaksi lusikoitiin vaniljajäätelöä.
Seuraavaksi on sitten suolaisen kurpitsapiirakan vuoro. Sitä ei noin vain netistä löytynytkään, joten ruvettiin visioimaan itse, ja päädyttiin sellaiseen versioon, että ensin täytyykin piipahtaa kauppahallissa.
Makea kurpitsapiirakka on ollut suunnitteilla jo monena syksynä mutta en ole löytänyt mieleistäni luotettavaa reseptiä. Tässäkö se nyt on?
VastaaPoistaTuo oli melko pehmeä ja hyvin vähäsokerinen versio, jossa itse kurpitsan maku pääsi hyvin oikeuksiinsa. Itse tuplaisin sokerin määrän tuohon soseeseen, ja käyttäisin fariinisokeria antamaan vähän kinuskisempaa fiilistä.
PoistaAiemmin tein vastaavanlaisen piirakan, johon tuli lisää kuivahedelmiä sekä ripsaus neilikkaa. Hyvää sekin.
Itse asiassa päivän maustumisen jälkeen tuo olikin parempaa, enkä enää kaipaa siihen lisää sokeria.
VastaaPoistaSe, mikä tässä on huonoa, on että naukserin mielestä tämä on paras resepti ikinä, ja se huitoo koko ajan etutassulla vaatien tätä lisää...
Minä en tykännyt jenkeissä yhtään kurpitsapiirakoista, koska ne kaikki maistuivat lähinnä joulupipareille joista en myöskään pidä. Luulisin että se on neilikka mitä karsastan eniten. Ehkä pitäisi kokeilla tälläistä versiota, sitten joskus. Enää on kolme pientä myskikurpitsaa jäljellä, ja ne kyllä teen ruuaksi.
VastaaPoista