Vielä tomaatit ja
chilit pukkasivat kasvihuoneessa hentoa punaa poskilleen, mutta auringon valon ja lämmön
vähyys alkoi häivyttää niiden makua. Oli siis aika pistää kesän 2013 pillit
pussiin kasvihuoneen osalta. Vähänkin punertuneet tomaatit ja chilit nostin
sisälle kypsymään, kun en niitä hennonnut poiskaan heittää, ja isoimmat San
Marzanot otin talteen, vaikka vielä täysin vihreitä olivatkin. Yllättäen chilit punertuivat sisällä alta aikayksikön!
Aluksi irrottelin
tomaatinvarsia hellästi irti kasvutuistaan, mutta melko pikaiseen alkoi moinen
näpertely pitkästyttää, ja napsin loput varret poikki oksasaksilla. Lopuksi piti
vielä kasvarin lattia siivota lehdistä ja pudonneista tomaatinraakileista. Viikonloppuna
täytyy sutia koko kasvari tarkkaan painepesurilla ja sitten sulkea ovi tältä
sesongilta.
Samaan syssyyn
siivosin kesäkukatkin pois, joskin jätin terassin eteen Ikeasta ostetut
traakkipuut, jotka yllättäen kestivät seuraavan yön -4,4 C:n! Kukahan jaksaisi
kuurata puhtaaksi kaikki nuo ruukut, saavit ja ämpärit? Oliko ihan pakko kesällä käyttää
joka ikinen saatavilla oleva astia kasvien kasvattamiseen?
Ensi kuussa on enää neljä kokonaista kalenterikuukautta vappuaattoon! Pitää suunnitella pussukoiden kimppatilaus talven aikana.
VastaaPoistaMulla on jo lista valmiina! Talveen ei voi odottaa, koska a) pussit jäätyy matkalla ja b) chilien ja paprikoiden tarttee olla valmiina jo tammikuussa. Ja c) ei pysty odottamaan.
PoistaJos yhtään lohduttaa, pesin suurimman osan ruukuista alkukesästä. Kun ne ovat olleet koko kesän ulkona nurmikolla, on uusintapesu tiedossa. Lisäksi kaikki painavat kesäkukkaruukut pitää pestä myös. Asioita, joita ei syksyssä kaipaa: näpit kohmeessa hinkata mäntysuovalla multaisia astioita.
VastaaPoistaKohmeisia näppejä täälläkin yritetään välttää venyttämällä puutarhaletkua siihen suuntaan, missä aurinko paistaa.
Poista