sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Minä ja pömpeli, 3 viikkoa

Alunperin luulin, että kunhan pömpeliin (viralliselta nimeltään Fiskars Kitchen Garden) vain tunkaisee yrtit ja heittää vettä ja lannoitetta perään, homma on hoidettu. Ihan niin helppoa pömpeliviljely ei olekaan, vaan vaatii opettelua ja tarkkaa kastelusilmää.

Vanhat, jo vähän raakussa kunnossa olleet basilika ja salvia homehtuivat pömpelissä muutamassa päivässä, joten heitin ne pois. Samalla jätin pömpelin liukuovet kunnolla auki, jotta ilma pääsee vaihtumaan. Muutaman päivän päästä jäljelle jääneet basilika ja ruohosipuli alkoivat nuokkua, sillä niiden multa olikin kuivunut korpuksi. Melkoisen randomisti kasvit vettä käyttävät, joten melkeinpä päivittäin saa tökätä sormensa multaan ja tsekata tarvitaanko lisää kastelua vai ei.
Siemenestä istutetut krassi ja timjami itivät nopeasti, mutta ovat sen verran honteloita, että tuskin niistä satoa tulee. Syynä voi olla se, että pidän pömpelissä valoa vain kotona ollessamme, sillä en halua pitää sähkölaitteita yksinään päällä. Ei tuo pömpeli lainkaan kuumene, mutta siltikään ei tunnu kivalta jättää sitä yksin kotiin (pitäisköhän kollegat hulluna, jos ottais pömpelin töihin päivähoitoon? Onhan niillä itselläkin niitä kirkasvalolamppuja.).

Kaupasta uutukaisina pömpeliin tuodut basilika ja ruohosipuli sen sijaan kukoistavat jo kolmatta viikkoa, vaikka niitä on useasti napsittu mausteeksi. Tuskin ilman pömpeliä olisivat enää hengissä. Koska kaupan yrtit ovat ”paljasjuurisia”, ei niissä kovinkaan kauan riitä ytyä uutta kasvustoa tekemään, joten seuraava kokeilu on istuttaa ne isompiin ruukkuihin ja kunnon multaan ja sitten seurata, jaksavatko ne pukata uutta satoa. Sasukin painotti hyvän mullan tärkeyttä pömpeliviljelyssä, ja eihän tuo pömpeli ole hintansa väärti, jos sitä käyttää vain yrttien hengissä pitämiseen.

6 kommenttia:

 1. Kohta alkaa tehdä mieli pömpeliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se jotenkin lohdullista, kun saa lutrata mullalla ja hivellä yrttejä talvellakin.

   Poista
 2. Mä tuollaista pömpeliä kaupassa kyyläsin ja onpas sillä hintaa... satanen hinnasta pois niin voisi harkita. Tulee yrteille muuten liiaksi hintaa :-o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, 170 egellä saa ostettua aika monta yrttiruukkua kaupasta.

   Poista
 3. Onko pömpeli miellyttänyt? Itse kyllä epäilen. Vedellä ei yrttejä kasvateta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei. Ei siinä valo riitä sitten millään. Yrttejä kyllä lannoitin, mutta eipä siitä ole apua, jos ei ole tarpeeksi valoa.

   Poista