keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Puutarhurin aakkoset: B

Britit. Mitä olisi henkilön puutarhailu ilman sellaisia nimiä, kuten Alan Titchmarsh, Nigel Slater (joo, silläkin on keittiöpuutarha), Paolo Arrigo (on se britti), Monty Don ja Geoff Hamilton, kysynpähän vaan.
Britit osaa tämän puutarhatouhun niin hyvin. Niillä on jo kymmeniä vuosia ollut ihania puutarhaohjelmia, joita me muut sitten ostellaan DVD:nä Amazonilta tai odotetaan, että näkyvät (juuri parhaaseen puutarha-aikaan, kun puutarhurit ovat kaukana kotisohvalta) Suomen telkkarissa. Juontajat ovat  sivistyneitä (aah, Monty Don haastattelemassa ranskalaisia puutarhureita ranskaksi tai Alan Titchmarsh luotsaamassa kuningatarta Chelsea flower showssa), osaavia, innoittavia ja miellyttäviä, ja keskittyvät siihen MITEN ja MIKSI, eivätkä siihen MITÄ. Puutarhuria kun kiinnostaa se, miten puutarha on suunniteltu ja toteutettu ja miksi tällaiseen ratkaisuun on päädytty, eikä se, että "Jormalla on nyt täs tällainen niinkö kataja" tai "Annikki toi tämän ruusun Karjalasta".
 
Brittien ohjelmissa on myös hyvin näytetty se, miten puutarha kehittyy suunnittelusta lopputulokseen, ja miltä kaikki ne vaiheet siinä välillä näyttävät. Auttaa hyvin lievittämään sitä ”kasvakaa ”#¤%!” –vaiheen tuskaa. Toki myös ruotsalaisten Puutarhakeskiviikko on mukava, mutta siinäkin pääpuutarhuri on britti.

Ihania puutarhalehtiäkin britit tekee. Tekstejä ei ole tehty periaatteella ”kunhan nyt saan liuskan täyteen jollain liirum-laarumilla” (jep, luin Oma piha –lehden), vaan niistä sekä oppii että inspiroituu, ja kuvat tietysti ovat kauniita, joskin Kitchen garden –lehdessä hiukan kotikutoisia. Mutta tokihan ne kuvat kahdeksankymppisistä papoista touhuamassa puutarhoissaan ovat kovin sympaattisia.
Kaikki puutarhaosaamiseni ja –inspiraationi on Britanniasta lähtöisin. Ja melkeinpä kaikki siemenetkin, mikä vie meidät kirjaimeen C.

3 kommenttia:

 1. Minä lisäisin myös Hugh Fearnley-Whittingstallin listalle, oiva puutarhuri hänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten minä Hugh'n unohdin! Kovin inspiroiva ja sympaattinen jamppa. Yksi River cottage -sarja meillä onkin dvd:nä.

   Poista
 2. Vast: Ei mitään olisi! Herramieskin sai ekan inspiraationsa teillä, kun sata vuotta sitten katsottiin Alanin jutustelua.

  VastaaPoista