sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Puutarhurin aakkoset: D

Varmasti muistan ens vuonna
mikä näistä taimista on Polkaa
ja mikä Koronaa. Tai että tässä
kasvaa 2 eri lajiketta...
Dokumentointi. Vuosi on yllättävän pitkä aika. Vaikka syksyllä vakaasti uskoo muistavansa, mitä kesällä kasvoi missäkin kohti kasvimaata ja mihin istutit valkosipulit ja krookukset, niin et varmana muista. Lajikkeiden nimiä et ainakaan muista, ellet ole muistanut tallentaa siemen- ja sipulipusseja.

Hannele kirjoitti osuvasti taimipottien merkitsemisestä. Toki, jos kylvää vain kurkkua ja tomaattia, yhtä lajiketta kumpaakin, ja on jo sen verran edistynyt, että erottaa niiden taimet toisistaan, niin sitten ei ole ongelmaa. Mutta jos on ahne, ja kasvattaa useampaa lajiketta, on potit pakko merkitä pomminvarmalla keinolla. Itsellä se on muovinen merkkaustikku ja kynsilakanpoistoaineliukoinen tussi (kyllä, olen käyttänyt myös vesiliukoista tussia ja katunut sitä heti ensimmäisen kastelun jälkeen). Kannattaa myös aika ajoin tsekata, ettei aurinko ole haalistanut tekstiä.
Kasvimaan suhteen ole niin rehvakka, etten merkkaa mihin kohti kylvin mitäkin. Luotan omaan sirkkalehtituntemukseeni niin, etten usko sekoittavani pinaattia retiisiin. Toiste. Mutta siltikin pitäisi olla yhtä fiksu kuin sauvajyvänen, ja tehdä suunnitelmat etukäteen paperille. Meikäläinen kun on (kirppojen takia) nykyään niin pro, että esikasvatan kaalit kasvarissa, mutta yleensä unohdan kylvöhurmiossa jättää niille tilaa kasvimaalle. Kunnolla mietitty ja dokumentoitu suunnitelma auttaisi tässäkin, ja hyvin tehtynä ehkäisisi sekä liian suurta (voiko sellaista olla?) satoa että tyhjiä kohtia kasvimaalla kesken kasvukauden.

Tänä keväänä kasvimaakylvöjen dokumentointi olisi auttanut myös siinä, että kun takatalvi nitistää osan kylvöistä, olisi pystynyt nopeasti tsekkaamaan, mitkä vihannekset jäi itämättä. Nyt täytyy odotella, että pystyy tunnistamaan pakkasesta selvinneet kaiffarit - ja että muistaa, mitä kaikkea tulikaan jo kylvettyä.

2 kommenttia:

 1. Ja kun ei sitä millään jouda dokumentoimaan kesken kevätkylvöjen! :-D

  Mun puutarha-D on Daavid, joka käy taistoon yleisiä olosuhteita, kuivuutta, märkyyttä, routaa, ötököitä, nisäkkäitä jne. vastaan > G, Goljat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei joudakaan! Kun iili iskee, niin sitä on toteltava, eikä siinä käy mielessäkään ottaa kynää ja paperia esille.
   Mulla on kasvarissa satamiljoonaa ruukkua, eikä ole aavistustakaan, mihin kylvin kukkaa ja mihin vihannesta...

   Poista