lauantai 3. toukokuuta 2014

Puutarhurin aakkoset: A

Altakastelu (no okei, olisi se näin taimikasvatusaikaan voinut olla Ahneuskin). Aikani taistelin niitä rumia muoviruukkuja vastaan, mutta kun parempi puolisko (intohimoinen altakastelun puolestapuhuja) sellaisia kotiin osti, oli lopulta pakko nöyrtyä ja myöntää, että on ne kuitenkin käteviä, etenkin tällaiselle ei-niin-kasteluhenkiselle puutarhurille. 

Yrttien, ja niistä eritoten basilikan, kasvattamiseen altakasteluruukut sopivat erinomaisesti, kun kosteus pysyy tasaisena (jos siis muistaa täyttää säiliön). Nykyään kylvän basilikan, timjamin, meiramin ja salvian siemenet suoraan altakasteluruukkuihin, ja kesämmällä myös rucolan ja mizunan, ihan vain kirppojen kiusaksi (joskin ne pirulaiset löytävät tiensä myös kasvihuoneeseen). 

Ikeasta löytyi todella suuria altakasteluruukkuja, joita ostin pari kappaletta kokeeksi kasvihuoneeseen. Kokemus on osoittanut, että etenkin paprika rakastaa altakasteluruukussa köllimistä ja tuottaa siinä parhaimman sadon. 

Nyt vain tarvittaisiin joku designer suunnittelemaan kauniita altakasteluruukkuja, jotta niitä kehtaisi ihan julkisestikin näytillä pitää, vaikkapa kesäkukkien kasvualustana. Värikin voisi olla jotain muuta kuin sitä iänikuista valkoista, mustaa ja harmaata. Pinkkiä!

8 kommenttia:

 1. Sääli että designer-altakasteluruukuista saa maksaa turhan paljon, esim Lechuzalla on tyylikkäitä ruukkuja, mutta hinnat on taivasta hipovia...

  VastaaPoista
 2. Olipa huikean hienoja ruukkuja tuolla Lechuzalla :-0 Mutta hinnat tosiaan semmoisia, ettei niitä ruukkuja raaskisi sotkea mullalla...

  VastaaPoista
 3. Jaan kylla harmistuksesi noitten altakasteluruukkujen ulkonaosta..Tuli mieleen etta eikos noita valkoisia ruukkuja voisi maalata jollain? Tai laittaa ne paremman puutteessa jonkun kivannakoisen ruukun sisaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä ideoita! Mietinkin toisen projektin yhteydessä, mahtaisiko maailmasta löytyä maalia, joka tarttuu muoviin. Täytyy kysellä rautakaupasta.

   Poista
  2. Minä oon piilottanu rumia altakasteluruukkuja juuttisäkkiin/kankaaseen. Valkoiset ja meleeratut harmaat on minusta kaikkein kamalimpia, mustia siedän.

   Poista
  3. Hannele on kyllä sellainen taikuri, että saa tehtyä kaikesta kauniin :-)

   Poista
 4. En saanut yytsittyä kaverin kämpillä ruukun valmistajaa, vaikka signeeraus kyljessä olikin. Nätti, vähän kylmän sävyinen liila oli kantikkaiden säiliöruukkujen väri. Pitää kysellä "heillä asuvalta naiselta", joka kukkakauppias on ja ruukutkin kotiin kantoi. Houkutti nimittäin itseänikin, sointuisi sen verran nätisti meidän taloon moiset. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muista kertoa, jos saat valmistajan tietoosi; kuulostaa just meillekin sopivalta.

   Poista