maanantai 14. heinäkuuta 2014

Puutarhurin aakkoset: Ä

Kurpitsat roskiksissa
Ämpäri. Kasvihuonekasvattajan paras ystävä. Ämpäreitä saa halvalla, joten ei hirmuisesti kirpaise puhkoa upouuden ämpärin pohjaan reikiä. Kierrätyshengessä voi toki kysellä kamuilta jo valmiiksi rikkinäisiä ämpäreitä, tai ryövätä tyhjennettävästä toimistosta ison pinon roskaämpäreitä, kuten eräs.

Muovi pitää hyvin kosteutta, ja ämpäriä on helppo siirrellä paikasta A paikkaan B, esimerkiksi jos esikasvattaa taimen ensin kasvarissa ja siirtää sen kesämmällä ulos tai jos kasvarissa alkaa olla muuten vain tunkua. Jos vahingossa kastelee kasvia liikaa, voi ämpäriin tunkaista sanomalehteä imemään kosteutta (kantapään kautta opittua, kyllä).

Myös tuholaistorjunta on ämpärissä helppoa, kun kasvin voi siirtää kauemmas terveistä kavereistaan truutattavaksi torjunta-aineella. Kasvualusta vaihtuu joka vuosi, joten ei tarvitse huolehtia siitä, onko maassa a) liikaa öttiäisiä ja b) liian vähän ravinteita. Kasvukauden lopussa voi ämpärin sisällön kompostoida tai repiä maanparannusaineeksi, ja ämpärit voi pinota suht. pieneen tilaan odottamaan seuraavaa kevättä.

Itse olen kasvattanut ämpäreissä kaikkea mahdollista chileistä perunoihin ja tomaateista kurpitsoihin.  Kurpitsatkin tuottavat ämpärissä yllättävän hyvin satoa, kunhan vain muistaa tuhdin lannoituksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti