sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Kurpitseria

Kun kerran yöpakkasten vaara on ehkä nyt ohi (kop, kop), uskalsin haja-asuttaa kurpitsat. Tähän asti ne olivat olleet sumpussa vain sen takia, että ne oli helpompi peitellä hallaharsolla.

Muutaman tovin jouduin miettimään, mihin ihmeeseen nuo tungen, kun niitä on "muutama". Alapiha olisi ollut muuten OK, mutta koska kurpparit kypsyvät vasta elo-syyskuussa, olisivat ne jälleen olleet hallan armoilla alavalla maalla. Sitten keksin viedä ne autokatoksen viereen, koska siellä sammal on lähes kokonaan korvannut nurmikon. Kurpitsat saavat rauhassa rehottaa ja levitellä lonkeroitaan (tosin yksi kerkesi jo keksiä alkaa kiivetä päärynäpuuta pitkin), joskin tuo on nuorimman koiran vakituinen hätäkakkapaikka. Toivottavasti se oppii varomaan herkkiä kasvustoja.

Minikurpitsat Hooligan ja Buffy ball jo tekevät hedelmää. Jännä nähdä kypsyvätkö ne regulaareja nopeammin. Kesäkurpitsat eivät meinanneet millään itää tänä keväänä, vaikka osa siemenistä oli ihan uunituoreita. Lungo di Firenze on armollisesti jo pukannut yhden raidallisen pötkön meidän päivällispöytään, ja edelleen sen maku jaksaa ihastuttaa. Sunbeam kieltäytyi täysin itämästä, Patty green tint teki muutaman haljun taimen, mutta Tondo di Piacenza pörhistelee roskaämpärissä muhkeana. Sais vaan kukkiakin jossain vaiheessa...

4 kommenttia:

 1. Moi! Miten lannoitat sangoissa kasvavia kurpitsoja? Minä en ole oikein keksinyt muille kuin kesäkurpitsoille paikkaa, mutta tuo avaakin uusia ulottuvuuksia. Kesäkurpitsat ovat tosiaan tänä vuonna ennätyssurkeita.

  t. Undine

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekoitan istutusvaiheessa multaan kourallisen lannoitetta, ja noin kerran viikossa nakkaan kourallisen hevosen/kanankakkapellettejä mullan päälle.
   Kyllähän nuo avomaalla kasvaa paremmin kuin ämpärissä, mutta vievät sen verran tilaa, että ämpäreihin on turvauduttava.

   Poista
 2. Kuinka isossa saavissa kasvatat nuo? Ja sitten toinen kysymys kurpitsoista: annatko niiden kasvaa ja kukkia niin pitkään kuin haluavat, vai katkaisetko jossain vaiheessa varren jotta hedelmät alkaisivat kasvaa ja kypsyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa on ihan tavallisissa ämpäreissä, osa toimistolta pelastetuissa roskiksissa. Ämpärit taitaa olla 10-litraisia ja nuo roskikset hiukan isompia.
   Kurpitsat ovat saaneet kasvaa ja kukkia ensimmäisiin pakkasiin asti, sillä vasta tänä keväänä luin, että varren voi tosiaan katkaista. Tarvii varmaan kokeilla.

   Poista