perjantai 11. heinäkuuta 2014

Cima di rapa

Tällainen ihme putkahti uusimman Kitchen gardenin välistä, ja kun siinä sanottiin broccoli ja 60 days, täytyi ruveta heti ihmettelemään kaveria tarkemmin, olenhan itsekasvatetun parsakaalin suuri ystävä (kaupan versiot ovat mauttomia, kuten tavallista).

Mikään parsakaali hän ei ole, vaan tuo broccoli-termi on tuossa avamassa kuluttajalle, millaisesta kasvista ehkä voisi olla kyse (vrt. rucola - sinappikaali; pak choi - pinaattikiinankaali. Hämääviä moiset "käännökset"). Oikeammin kasvi on Italiassa ja Portugalissa suosittu cima di rapa, eli turnipsinlehti. Maistuu kuulemma hiukan kitkerämmälle kuin parsakaali, valmistuu 60 päivässä ja tykkää kosteasta. Britit käyttävät sipulin ja punaisen lihan kanssa; italialaiset taas kuuluisassa orecchiette e cima di rapa -pasta-annoksessa. Sopii minulle.

Täytyy käydä pistämässä siemenet saman tien multaan, jotta ehtii saada syyskuun alussa satoa. Kirpat tosin ovat kokeneet toisen tulemisen, ja Kitchen gardenissa varoiteltiin, että cima di rapa on myös kirppojen herkkua. Jokin suojaviritelmä on siis keksittävä pikimmiten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti