sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Puutarhurin aakkoset: X


Puutarhurin asento nurmikolla hellepäivänä. Mutta koska suomessa mikään sana ei ala X:llä, otan taiteellisen vapauden käyttää tämä kirjain taimikauppojen valikoiman ihmettelyyn. 


Kun niitä taimia kerran rahdataan kaikista maailman kolkista taimipihalle ja oletettavasti niistä pyritään saamaan rahaa, niin miksi niistä ei pidetä huolta? Ihan niinkin perusasia kuin kastelu unohtuu joiltain taimipihoilta, ja vasta sitten kun rullakkokaupalla kasveja on nuupahtanut paahteeseen, joku truuttaa niille letkulla vettä. Ja onnistuu kastelemaan vain asiakkaiden kengät.

Moni taimiruukku kasvaa sammalta ja rikkaruohoa, ja saa asiakkaan miettimään, mitä kaikkea kivaa ylläriä pihaansa taimen mukana kuskaakaan – elämänlankaa ja kotiloita? Osassa taimista on käpristyneitä lehtiä, kuivuneita oksia ja muheva kirvapopulaatio. Eikö taimipihan kannattaisi palkata muutamalla eurolla pari koululaista kesätöihin pitämään huolta taimien kunnosta? Kurja katsoa, kun isot jalopuut (78 €) kituvat pienissä ruukuissaan, heidet (15 €) käpristelevät kirvojen painosta ja kanukkaruukku (13 €) puskee levää, muttei juurikaan lehtiä.

Jos ei taimista jaksa talven yli pitää huolta, eikö niitä voisi myydä sikahalvalla loppukesästä? Kuinka kauppiaat kehtaavat pyytää täyttä hintaa huonokuntoisista taimista – vai ollaanko me kuluttajat niin pällejä, että mukisematta maksetaan täysi hinta? Kysyy henkilö, joka mukisematta maksoi 18 € 5 cm:n korkuisesta tillipionista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti