keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Mätäkuu, homekuu

Onneksi ei tätä pienviljelyä tarvitse tehdä henkensäpitimiksi (vielä), tosin kyllä tämä näin harrasteenakin lisää harmaita hiuksia. Mansikat on harmaahomeessa, kasvihuoneessa tomaattien lehdet alkavat homehtua ja eka Marmande mätäni. Kesäkurpitsat mätänevät, samoin kaikki kurpitsojen alut. Viinimarjoissa on homeisia terttuja, ja kun tarjosin naukserille kypsää karviaista, koko marja litsahti sormiin, kun se olikin pohjastaan mätä. Maisemakin oli tänä aamuna homeessa!

Rankkasade on piiskannut herneet ja härkäpavut lakoon, ja kurpitseriassa ihmettelin tyhjää ämpäriä, kunnes tajusin Sweet dumplingin katkenneen sateen voimasta irtipoikki ja tuulen lennättäneen koko kasvin kauemmaksi.

Lehtokotilot sen sijaan nauttivat täysin kotiloin (pitäisiköhän sitten työttömänä perustaa kotiloravintola?) ja eilen levisikin muheva katku naapurustoon, kun poltin roskia samassa tynnyrissä, johon dumppaan kotilot kuivumaan. Knoppitietoa: palanut kotion kotilo haisee samalle kuin palanut hius.

Se vielä puuttuisi, että se syvä sormihaava, jonka ihan ite tein tomaattien homeisia lehtiä poistaessani, mätänisi...

Iloa tähän mätäyteen tuovat ensimmäiset fenkolit (että ne onkin aniksisia!) ja runsaasti kukkivat tuoksuherneet. Apple blossom on nätti, kerrottu, roosanvärinen tuoksuherne, mutta se ei juurikaan tuoksu. Violetti Matucana sen sijaan hurmaa huumaavalla tuoksullaan ja upealla sävyllään. Sitä täytyy taas ens vuonna kasvattaa.

6 kommenttia:

 1. Meillä on vesiheinillä bileet. Laskin että kasvimaalta saisi monta kottikärryllistä vesiheinää kitkettyä vaikka olen siellä iltoja viettänyt, perunamaalta olen kitkenyt rikkiksiä 8 kottikärryllistä ja vielä on savottaa jäljellä. On siis tosi märkää jos täällä paikallisessa Saharassa on niin vetistä että liljat mätänevät... Ihme kesä kaiken kaikkiaan. Tästä ei voi kuin kesät parantua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tosiaan muista yhtä surkeaa kesää. Ainoastaan retiisi ja pinaatti kiittävät.

   Poista
 2. Moi! Ihan kuin oman puutarhan tarinaa lukisin! :) Tämän kaiken lisäksi minulla on vielä vaivana salaattipenkin nurkassa lymyilevä muurahaisyhdyskunta. Ei häivy sitten millään pelottelulla. Ne vähäisetkin salaatit ovat jämähtäneet pariin senttiin, eivätkä suostu kasvamaan - no, näillä keleillä ne ei nyt muutenkaan kasvaisi, muurahaiset ovat vain mukavana lisäsuolana tässä sopassa... Onko vinkkiä muurahaisten karkoitukseen?
  Terv. TiV

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu täällä: kitkin salaattiriviä, ja sen päästä löytyi mustien muurahaisten pesä, samoin kuin toisestakin salaattirivistä! Onkohan niillä jokin erityinen mieltymys salaatteihin... Itse olen pöyhinyt muurahaisten pesää hajalle, ja jos eivät häivy, niin ovat saaneet kannullisen vettä niskaansa. Kuuma vesi tosin taitaisi olla tehokkaampi.

   Poista
  2. Minä jo lorotin sinne veden lisäksi mäntysuopaa, mutta ne vaan porskuttaa... Taitaa olla hyvä möyhiä joka päivä, josko ne sais tarpeekseen remontoinnista ja lähtisivät muille maille... :) Muissa laatikoissa ei ole, ainoastaan salaattilootassa. No niin, juuri paistoi aurinko ja nyt tulee taas vettä niin ettei eteensä näe... Hyvää kesän jatkoa!! :)

   Poista
  3. Mukavaa loppukesää teillekin :-)

   Poista